Бій із «підколодною»

04.06.2009
Бій із «підколодною»

Помітивши змію, яка повзе, краще завмерти і дати їй можливість утекти. (Фото з сайту www.sacat.ru)

Уманським лікарям вдалося врятувати від смерті 43–річного механізатора з села Острівець, на якого напала змія. Цю перемогу спеціалісти називають дивовижною. І кажуть, що такого випадку на Уманщині не пам’ятають навіть люди старшого покоління.

«В обід після роботи на полі чоловік вирішив перепочити і сховатися від гарячого сонця в лісосмузі, — розповіли «УМ» у Головному управління МНС у Черкаській області. — Чоловік присів на землю і випадково поклав руку на змію. Плазун миттєво атакував жертву. За одну мить змія встигла двічі вкусити чоловіка в обидві руки. Перебуваючи в стані афекту, механізатор зміг не лише відірвати змію від себе, а й голіруч розірвати її навпіл».

Співробітники МНС кажуть, що буквально кілька хвилин отрута не діяла, тож Юрій зміг прибігти до своєї бригади на поле та сказати, що з ним сталося. Потім він знепритомнів. І дуже добре, що селяни не розгубилися й миттю відвезли товариша в село. А там пересадили його до авто голови СТОВ «Дружба» Бориса Пахолка і відвезли до Умані. Дорогою стан потерпілого дедалі погіршувався... Проте до лікарні чоловіка доправили вчасно і врятували.

Яка саме змія вкусила чоловіка — наразі невідомо, зазначають у ГУ МНС Черкащини. Фахівці застерігають, що з приходом тепла варто бути уважними в лісах та посадках. «Отруйними є навіть дитинчата змій, які тільки–но вилупилися з яєць, — пояснює помічник начальника Головного управління МНС у Черкаській області Костянтин Проценко. — Будьте обережними і з мертвими плазунами, адже в декого з них отрута зберігає свої властивості тривалий час. Якщо помітили змію, яка повзе, замріть і дайте їй можливість утекти. Уникайте різких рухів, відступайте назад повільно. І головне — ніколи не повертайтеся до плазуна спиною».

Костянтин Проценко наголошує, що першою та ефективною допомогою при укусах змій є термінове відсмоктування отрути. Нерідко це дозволяє видалити з організму до 50 % смертельно небезпечної речовини. Водночас медики дуже просять не розрізати місце укусу, не припікати ранку розпеченими на вогні предметами і не накладати жгут вище місця укусу. Ці «самопальні» методи тільки погіршать стан хворого, і тоді навіть високопрофесійна бригада реаніматорів може виявитися безсилою. Такий популярний у народі метод «від усіх хвороб», як вживання горілки, також не принесе бажаного полегшання. По–перше, оковита не є протиотрутою, по–друге, спиртне збільшує і без того відчутне токсичне навантаження на організм. Тому найкраще, що можуть зробити люди для жертви зміїної атаки, — це не займатися самодіяльністю, а якомога швидше везти постраждалого до лікарні. У таких випадках дорога кожна хвилина...

 

ДО РЕЧІ

Із приходом тепла напади змій на людей було зафіксовано не тільки в Черкаській області. Наприкінці травня плазун покусав 12–річного хлопчика, який вирішив зловити змію під час екскурсії на території історико–культурного заповідника «Кам’яна могила» в Запорізькій області. Приблизно в той же час у райцентрі Новотроїцьке, що на Херсонщині, лікарі госпіталізували десятирічного хлопчика, якого вкусила гадюка. Стан дітей задовільний, загрози життю немає.