Довели до божевілля

02.06.2009
Довели до божевілля

Рокери «відсмалили» у Києві. (Наталі СТАЙКОВОЇ.)

«Це буде дуже особистий вечір. У Москві на розігріві перед нами виступав репер Серьога. Це була послуга другу. У Києві ми хочемо подарувати свою енергію українцям. І ніхто нас не буде від цього відволікати», — прогнозує настрій єдиного в Україні концерту вокаліст американської групи Limp Bizkit Фред Дерст. П’ятеро «лімпів» прилетіли до Києва за день до виступу. По дорозі з аеропорту до готелю «Хаят» із затемнених віконець машин оглянули Київ. «У вас красива архітектура, багато пам’ятників, але погуляти по Києву не можемо. Мусимо сидіти у цьому жахливому готелі. Також помітили, що у вас дуже красиві люди. А це багато про що говорить», — спокійно і трохи втомлено починає прес–конференцію репер зі славою скандаліста Фред Дерст.
У неділю в Палаці спорту хлопці показали всім, що рокери старіти не вміють, відігравши на одному диханні шалений півторагодинний концерт на честь свого возз’єднання. Але до того в українців були сумніви, чи не викинули вони «на дурняк» декілька сотень за квиток на концерт наново зібраних в єдине ціле «бізкітів» — Фреда Дерста, Сема Ріверса, Джона Отто, DJ Lethal і Уеса Борланда.

«З ваших гітар ще не сиплеться порох?»

У первинному складі Limp Bizkit не виступали майже п’ять років. Правда, ніхто з них без діла не сидів: хтось грав, хтось кіно знімав. Та один до одного все одно тягнуло, як магніт до металу. «Ми щасливі, що знову разом. Дуже сумували за групою Limp Bizkit, коли працювали в різних проектах. Те, що зібралися, ще раз доводить, що ми не можемо жити один без одного. Зараз група на своєму піку. Це не возз’єднання, а, швидше, «камбек» (повернення назад), як це було у 1996—1997 роках, коли ми починали. З того часу багато змінилося. Людей усе важче чимось здивувати. Вони вже все переслухали. Тому, щоб повернути фанатів і завоювати нову аудиторію, нам треба вчетверо більше працювати. По дорозі між концертами записуємо новий альбом, який буде кращим за шість попередніх, бо ми знову разом. Для цього возимо з собою спеціальну апаратуру», — зізнається Фред. Минулого року у серпні вокаліст групи відростив густу сиву бороду, яка робила репера на десяток років старшим за його справжній вік. У Київ Фред прилетів тим самим рокером, яким запам’ятався з 90–х — у червоній кепці, широких штанях, обов’язково чорній футболці і без бороди.

Після першої зустрічі з «бізкітами» важко сказати, що хлопці постаріли, але й свіженькими теж не виглядали, особливо Фред із хворим горлом. Він мляво відповідав, сьорбаючи чай із медом, перцем і оцтом, рецепт якого, за словами Уеса Борланда, дала Фреду мексиканська відьма. Через це в журналістів закралися сумніви щодо повернення колиш­ньої слави Limp Bizkit. Тож коли під готелем ми зіткнулися з DJ Lethal і Уесом Борландом, які вийшли покурити на свіжому повітрі, один метикуватий хлопець підбіг до них із аматорською камерою і почав розпитувати, що ж вони нам завтра покажуть, якщо сьогодні такі виснажені. «Я втомлений? — здивовано перепитує російською DJ Lethal. — Та в мене сили, що тебе одною рукою з ніг звалю. Завтра буде вищий клас. Приходи і побачиш повний енергії та азарту виступ». Бере в обійми худорлявого хлопця і починає ним кидати перед готелем. Виявляється, DJ Lethal вільно володіє російською. Його батьки колись грали в російських ресторанах у Латвії, де він і народився. Це пояснює, чому свій тур Європою Limp Bizkit почали в Ризі.

Місію виконано — «публіку порвали»

Паралельно з музикою лідер групи Фред Дерст активно знімає кіно. Після того як попрацював помічником режисера Девіда Фінчера у фільмі «Бійцівський клуб» і «Сім», почав знімати кліпи для своєї групи. Музиканти жартують, що Фред — недешевий режисер, на ньому не зекономиш. В Америці залишився незавершеним його фільм Psycho Killer. «Музика і кіно — дві сфери, без яких я не уявляю свого життя. Але музика для мене зараз у пріоритеті. Ми ніколи спеціально не писали саундтреки для фільмів. Робимо це тоді, коли композиція вже готова і за концепцією вона підходить для стрічки. Так було у випадку з фільмом «Місія виконана». До нас підійшов Том Круз і попросив написати саундтрек», — розказує про свою пристрасть Фред.

На київському концерті вокаліст не використав свого режисерського вміння. Не було екрана, відеоряду з кліпів. Сцена з єдиним плакатом «бізкітів» виглядала досить аскетично. «Українці, ви божевільні, і через це я вас люблю!» — вигукує Фред на концерті.

Дерст не тільки любить кіно, музику та Україну, а й красивих дівчат. Про його походеньки з Брітні Спірс і Кармен Електрою не раз писали в американських таблоїдах. Тож українські дівчата, скориставшись нагодою, повдягали сукні з глибоким декольте, але більше, ніж автограф від DJ Lethal і гітариста Уеса Борланда, так і не дочекалися. Серце Фреда зайняте білявою красунею Естер Назароу, з якою він збирається одружитися в липні. Свою найромантичнішу пісню Behind Blue Eyes Фред Дерст свого часу присвятив Брітні Спірс. Із поп–дівою у шаленого рокера нічого не вийшло, але це не завадило композиції стати сенсаційним хітом, який тепер присвячує кожній країні, де виступає. «Ми поважаємо людей, які приходять до нас на концерти, тому присвячуємо цій країні пісні і вивішуємо її національний прапор», — каже Фред.

У Києві Limp Bizkit виконували пісні зі старих альбомів, більшість з яких публіка знала напам’ять — The Propaganda, Underneath The Gun, My Generation, Hot Dog, Break Stuff, Boiler, Re–arranged, Eat You Alive,The Truth, My Way, Nookie . Те, що виступ Limp Bizkit пройде з аншлагом, видно було з перших акордів. Але ніхто не очікував такого потужного заряду енергії і позитиву. Буває, коли ти виходиш після концерту і тобі ще не вистачає докайфувати. Тоді зазвичай у пригоді стають альбоми, які продають при виході. Після Limp Bizkit сотні людей різного віку, всі мокрі, як зі спортзалу, ледве спускалися сходами Палацу спорту. «Лімп бізкітам» удалося стати головною рок–подією першого півріччя 2009 року і «полімпати» («покришити») публіку, як «бісквіт».