Нью–метал від «покришеного печива»

29.05.2009
Нью–метал від «покришеного печива»

31 травня Limp Bizkit виступить у первинному складі.

В останній день травня піонери нью–метал Limp Bizkit уперше приїжджають в Україну, щоб дати концерт у столичному Палаці спорту. Весняно–літній тур по Європі під назвою Unicorns N’ Rainbows Tour 2009 американська група присвятила своєму возз’єднанню.

На сцені Limp Bizkit уже 15 років. Справжній успіх музикантам приніс мультиплатиновий альбом Significant Other (1999), який підняв їх до рівня світових зірок першої величини. Відтоді склад групи неодноразово змінювався: «бізкіти» то осідали на дно, то з новою командою вирушали у невеликі тури. Цьогоріч Limp Bizkit уперше зібралися у первинному варіанті й 20 травня стартували у Ризі з оновленою програмою, яку називають «агресивною». До України агресивна хвиля Limp Bizkit докотиться 31 травня, і прихильники гурту на власні очі побачать і почують вокаліста Фреда Дарста, басиста Сема Ріверса, гітариста Уес Борланда, барабанщика Джона Отто і майстра скретчінга DJ Lethal.

Як виявилося, музиканти не надто довіряють своїм українським фанам. Побоюючись, що від надмірного драйву їм може «зірвати» дах, Limp Bizkit попросили організатора туру — концертну компанію АСА — застрахувати їх на 10 млн. доларів під час перебування в Україні, а також посилити охорону. Сцену відгородять від глядачів двома металевими огорожами, а при вході встановлять металодетектори. «Якщо пляшка або який–небудь інший предмет полетить в артиста або на сцену до чи після концерту, то група може відмовитися виступати», — йдеться у рейдері «бізкітів». Також музиканти вимагають повної темноти в залі, щоб усі виходи було завішено, а все освітлення — вимкнено. Як тут не пригадати виступ гурту на фестивалі Woodstock у 1999 році. Тоді у Польщі після їхньої пісні Break Stuff публіка почала трощити все навколо, і через здійнятий галас вокаліст навіть не чув власного голосу, думаючи, що зламався мікрофон. Після цього інциденту Limp Bizkit охрестили «найненависнішою» групою.

Очевидно, що група міняє імідж. В одному з останніх інтерв’ю вокаліст групи Фред Дарст ніби ображено зізнався, що їх не люблять музиканти старшого покоління: «Це природно, що одні артисти йдуть зі сцени, нові — приходять. Нас критикують, адже розуміють, що Limp Bizkit зайняли їхнє місце. Ми ж не ображатимемося, якщо через кілька років хтось із молодших потіснить «бізкітів».

Цікаво, «бізкіти» настільки постаріли і дійсно стали «покришеним печивом» (саме так з англійської перекладається limp bisquit) чи все ж таки привезуть до Києва неймовірне шоу? Але безсумнівним є те, що металісти втомилися від слави «зірвиголів» і хуліганів рок–сцени та хочуть презентувати себе дорослою і професіональною групою, яку слухають не тільки підлітки. Тільки на драйв виступу це не має вплинути, недарма ж музиканти замовили по 60 темних рушників кожному.

У 2005–му Limp Bizkit уже збиралися приїхати у Київ і хотіли «врубати» метал на весь майдан Незалежності. Але тоді з невідомих причин концерт зірвався. Цього разу організатори гарантують «бізкітам» програму на вищому рівні. Також перед київським концертом музиканти погодилися зустрітися з журналістами, від чого вже давно відмовлялися.