Іспанська краса — найкрасивіша

29.05.2009
Іспанська краса — найкрасивіша

Ліонель Мессі забиває другий м’яч у ворота «Манчестер юнайтед». (Фото Рейтер.)

Мабуть, не варто дивуватися, якщо виявиться, що в фіналі Ліги чемпіонів значна частина української вболівальницької аудиторії підтримувала саме «Барселону». І річ тут не в надмірній любові до Іспанії чи Каталонії зокрема, а в бажанні помститися.

Дотепер в Україні не забулася та «чесна» гра, яку «Барселона» продемонструвала на донецькому стадіоні «Олімпійський» минулої осені (тоді один м’яч гості забили, не повернувши м’яч «гірникам» за принципами «феер плей»). Тепер «Шахтар» може отримати сатисфакцію на стадіоні «Луї ІІ» в Монако, де наприкінці серпня змагатиметься з «Барсою» за Суперкубок УЄФА.

 

Елітні розклади перед боєм

Цього року до фіналу Суперліги вийшли справді найсильніші клуби. І «Барселона», і «МЮ» впевнено перемогли у чемпіонатах своєї країни, не менш переконливо долаючи суперників і на європейській арені. Причому до позавчора безпрограшна серія «манкуніанців» у єврокубках нараховувала 25 матчів. А каталонці до того ж зробили послугу футбольним шанувальникам «незацікавлених» держав: вибили у півфіналі лондонський «Челсі», не допустивши таким чином повторення минулорічної суто англійської «розбірки». Іспано­британське протистояння — оце зовсім інша річ.

Перед римським двобоєм за кількістю здобутих перемог у вирішальних матчах лідирував «Манчестер» — три Кубки чемпіонів проти двох каталонських. «МЮ» дуже хотілося приєднатися до когорти видатних клубів, що два чи більше разів поспіль вигравали престижний приз. До елітної компанії вже входять «Реал», «Бенфіка», «Інтер», «Мілан», «Аякс», «Ба­варія», «Ліверпуль», «Ноттін­гем форест». Але жодному з них ще не вдавалося заволодіти трофеєм двічі поспіль після запровадження в 1991 році Ліги чемпіонів.

У протистоянні «Барси» й «МЮ» була ще одна специфічна дуель: португалець Кріштіано Роналдо та аргентинець Ліонель Мессі мали визначити фаворита в боротьбі за звання найкращого футболіста Європи й навіть цілого світу. Фактично представник команди­переможця і мав би ним стати.

Цікаві факти знайшлися і в житті тренерів. Сер Алекс Фергюссон першим серед наставників міг здобути Кубок двічі поспіль, а загалом — утретє. У свою чергу 38річний Хосеп Гвардіола міг стати клубним чемпіоном Європи у статусі керманича, перед тим здобувши таке звання як гравець цієї ж команди.

Українців також зацікавило призначення на фінал головним рефері швейцарця Массімо Бузакки. Ми його надовго запам’ятали після суддівських «ляпів» у поєдинку Україна — Іспанія на чемпіонаті світу2006. Цього разу Бузакка відпрацював добре, ще раз підтвердивши свою фартовість для іспанців.

Летючий Ліонель

«Манчестер» розпочав так, що «Барса» змушена була одразу відступити до власних воріт. Певний час давалася взнаки відсутність дискваліфікованих Дані Алвеша та Еріка Абідаля, а також травмованого Рафаеля Маркеса. У «манкуніанців» проблеми були менші — за червону картку розплачувався шотландський півзахисник Дарен Флетчер. Проте в середині поля Алекс Фергюссон проблем не мав.

Саме тому нелогічним виглядав гол Самуеля Ето’О, адже іспанці забили після першої більш­менш адекватної атаки на ворота Едвіна ван дер Сара. Після цього на полі господарювала практично одна команда — каталонська. Наставник англійців намагався вплинути на гру замінами, але найкращі роки Пола Скоулза вже позаду, а болгарин Дімітар Бербатов є хорошим гравцем, але не настільки гарним, як Мессі. Саме аргентинець зняв усі питання стосовно переможця, забивши головою після навісної подачі Карлеса Пуйоля — і це при зрості в 169 см (!). Схоже, «Золотий м’яч» таки вирушить до Аргентини.

Але на тлі успіху 21річного форварда не менше захоплення викликає його тренер — Пеп Гвардіола, котрий у перший же сезон на тренерському містку виграв три трофеї (два національних і один європейський). Утім, як люблять жартувати вболівальники, клуби на кшталт «Барси» можуть і без наставників перемагати. А талант Гвардіоли тепер знову випробує донецький «Шахтар» — на цей раз у статусі володаря Кубка УЄФА.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Фінал

«Барселона» (Іспанія) — «Манчестер юнайтед» (Англія) — 2:0

Голи: Ето’О, 10; Мессі, 70

«Барселона»: Вальдес, Піке, Пуйоль, Хаві, Іньєста (П. Родрігес, 90+2), Ето’О, Мессі, Анрі (С. Кейта, 72), Сільвіньйо, Туре, Бускетс

«Манчестер юн.»: ван дер Сар, Евра, Фердінанд, К. Роналдо, Андерсон (Тевес, 46), Руні, Гіггз (Скоулз, 75), Парк (Бербатов, 66), Відич, Керрік, О’Ши

Попередження: Піке, 16 — К. Роналдо, 78; Скоулз, 80; Відич, 90+3

Суддя — Бузакка (Швейцарія)

Рим, «Стадіо Олімпіко», 72700 глядачів

 

ПІСЛЯМОВА

Хосеп Гвардіола,
головний тренер «Барселони»:

— Я присвячую цю перемогу Паоло Мальдіні, адже він був прикладом для всіх та завоював любов усієї Європи. Якщо він надумає ще один сезон провести в футболі, ми будемо раді бачити його в своїй команді. Стосовно самої гри, то початок нам не вдався, але перший гол вселив у нас надію. Приємно, що тріумфували ми саме в Римі, де я свого часу грав.

Алекс Фергюссон,
головний тренер «Манчестер юнайтед»:

— Ми добре стартували, а потім почали нервувати. «Барселона» перемогла заслужено, адже ми не створили практично жодного реального моменту.Утім ця поразка може нас багато чому навчити. У моєму розпорядженні зараз хороші молоді гравці, з якими можна досягнути нових висот.

 

НАШІ НА ПОЛІ «СТАДІО ОЛІМПІКО»

Окрім мільйонної армії телевізійних шанувальників футболу, кілька наших співвітчизників спостерігали за ходом поєдинку прямо з трибун «Стадіо Олімпіко». А двоє українських хлопців, Віктор Севастіан із Жашкова Черкаської області та Євген Добряк із Феодосії, потрапили до числа 22 юних щасливчиків із семи країн, які виводили футболістів на поле римського стадіону. Вони стали переможцями конкурсу малюнків «Я — футбольний уболівальник». Участь у ньому брали діти від семи до дев’яти років. Причому маленьким українцям пощастило супроводжувати найголовніших зірок матчу — португальця Роналдо й аргентинця Мессі.