За проміле ще судитимемося

28.05.2009

Видавництво Axel Springer AG, якому належить газета «Більд», відхилило вимогу адвоката Луценка про спростування частини статті, присвяченої інциденту з керманичем МВС України Юрієм Луценком в аеропорту Франкфурта–на–Майні. За словами речника видавництва Тобіаса Фрьоліха, якого цитує «Німецька хвиля», видавництво ще не отримало письмового розпорядження суду з цього приводу, а лише запит адвоката. Пан Фрьоліх каже, що, лише отримавши судове рішення, видавництво зробить наступні юридичні кроки.

Нагадаємо, що тиждень тому земельний суд Берліна виніс рішення за позовом сина міністра Олександра Луценка, згідно з яким німецьке видання має спростувати протягом двох тижнів лише один рядок у статті про трубочку, в яку хлопчина нібито мав подихати, і про три проміле алкоголю в його крові. Та й то якщо «Більд» не вирішить подати апеляцію. Адже, за законом про друк федеральної землі Берлін, періодичні видання можуть відхилити вимогу зацікавлених осіб щодо оприлюднення спростування, якщо вважають, що у цих осіб немає обґрунтованого інтересу в оприлюдненні спростування. Палата у справах друку зазвичай виносить у таких випадках не вирок, а «розпорядження суду про забезпечення претензій сторони». Лише в наступному судовому процесі, на підставі апеляції друкованого видання щодо цього розпорядження, розглядається суть справи.

Відтак усі заяви про «тріумф» або «реванш» міністра Луценка у Берліні виявилися пшиком. Адже, по суті, претензії сина керманича МВС ще не розглядалися Фемідою Німеччини. До того ж сторона Луценка не позивалася до «Більд» щодо спростування інших наведених газетою фактів (бійка в аеропорту, образи на адресу полісменів, затримання тощо). Про це ні пари з вуст.

Тому дивною здається учорашня заява депутатки–«самбістки» Катерини Лук’янової. Мовляв, міністр Луценко та його представники повторно звернуться до суду, якщо «Більд» не опублікує спростування неправдивої інформації про інцидент за участі міністра в аеропорту. До речі, за її словами, у судовому рішенні берлінської Феміди є примітка, де зазначається, що під час переговорів зі співробітниками служби безпеки аеропорту Франкфурта було встановлено, що відеозаписів інциденту не існує.

Натомість сам Юрій Луценко, якого 15 травня було відсторонено від виконання обов’язків міністра внутрішніх справ на тиждень, учора вже брав участь у засіданні Кабінету Міністрів.