50 тисяч для «машини часу»

28.05.2009
50 тисяч для «машини часу»

Катерина Ющенко, Світлана Стрєльнікова (переможниця «Музейної події 2008») і Василь Вовкун у «Софії Київській». (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Четвертий рік поспіль міжнародний благодійний фонд «Україна 3000» та громадська організація «Український центр розвитку музейної справи» проводить Всеукраїнську акцію «Музейна подія року». 26 травня на території «Софії Київської» засновниця фонду Катерина Ющенко вручила переможцям «Музейної події 2008» грошову винагороду в розмірі 25, 15 і 10 тисяч гривень відповідно до вибороного місця, двом музейникам надала матеріальну допомогу по 4500 гривень та призначила 13 одноразових стипендій по тисячі гривень, що є втричі більше, ніж минулого року. «Музеї — це справжні машини часу, завдяки яким ми переносимося у минуле і можемо використати його уроки для подальших рішень та розвитку», — зазначила у привітанні пані Катерина.

Найкращою музейною подією за 2008 рік стали два заходи з нагоди святкування 70–річчя Національного науково–дослідного реставраційного центру України — шоста міжнародна науково–практична конференція про збереження та дослідження музейний пам’яток і виставка відроджених шедеврів з усіх музеїв, яка тривала майже п’ять місяців у залах Національного музею ім. Шевченка. Генеральний директор реставраційного центру Світлана Стрєльнікова зізналася «УМ», що за отримані 25 тисяч хоче купити обладнання для дослідження або реставрації. «Яке точно ще не знаю. Треба прицінитися, на що саме вистачить грошей. Ми не очікували отримати перше місце. В Україні реставратори недооцінені. Участь і перемога в акції — це ще одна нагода звернути на себе увагу. Національний науково–дослідний реставраційний центр України розташований у дуже поганих приміщеннях. Наші реставратори заслуговують на більше. До них у руки потрапляють зруйновані твори мистецтва, які повертаються до життя. Для кожного з нас ця перемога — насамперед моральна підтримка», — каже пані Світлана.

Друге місце отримав міжнародний виставковий проект «Україна—Швеція: на перехрестях історії (XVII—XVIII) століття», який провів Національний музей історії України. 320 їхніх музейників по всій Україні і Швеції зібрали експонати, які висвітлюють тисячолітню історію політичних, культурних, торговельних та бізнесових українсько–шведських контактів.

Дніпропетровський історичний музей ім.Яворницького отримав 10 тисяч гривень за другий Всеукраїнський музейний фестиваль «Музеї у сучасному поліетнічному світі». У вересні минулого року в ньому взяло участь понад 100 музеїв. Аналогів такого дійства в Україні немає. Фестиваль побудований на основі п’яти конкурсів, серед яких конкурс міні–виставок, конкурс музейних видань, конкурс музейних фільмів. За призові гроші дніпропетровці планують випустити буклет про музеї рідного краю.

Найбільше перемозі раділа Зоя Шинчук з Одеського муніципального музею особистих колекцій ім. Блещунова. Їй дали одну з двох стипендій. «Щороку ми реалізовуємо дуже багато проектів. Ніхто не вірить, що це може зробити шість працівників. Працюємо цілодобово. Завдяки цьому і маємо результат, — зі сльоза на очах від радості ділиться враженнями пані Зоя. — Провели п’ятимісячну акцію святкування 60–річчя фільму «Попелюшка». Розробили путівник за проектом, пропонували подивитися стрічку. Екскурсоводами для дітей були їхні батьки. Це допомогло мамам і татусям стати авторитетами для своїх чад».

 

КОМЕНТАР

Василь Вовкун, міністр культури і туризму: «Минулого року ми не змогли модернізувати сигналізацію в музеях. На живий захист (охоронців) уряд виділив утричі менше грошей. Це спричинило масу крадіжок музейних експонатів. Тому на наступний рік виділено 18 млн. Так що охорона буде добра. Зі свого боку для покращення музеїв ми робимо все можливе, але і музеї мають навчитися, як заробляти гроші. Виготовлення буклетів, ручок, футболок, листівок мають стати невід’ємною частиною їхньої роботи. Музеї потребують нових форм співпраці з дітьми та молоддю.

У нас жоден музей не відповідає європейським стандартам. Має бути відповідне світло, вологість і температура. Ці три складові передбачені тільки для «Мистецького арсеналу», де проводять ремонтні роботи. Тому закордонні музеї не дають нам своїх експонатів на виставку. Відповідно, ми не можемо увійти «на повну» в міжнародний музейний простір».