Контратакою — на Прем’єра

27.05.2009
Контратакою — на Прем’єра

Єхануров відбиватиметься судом. (УНІАН.)

«Ви перебрали»

Міністр оборони Юрій Єхануров звернувся до Прем’єр–міністра Юлії Тимошенко з вимогою вибачитися за поширення інформації про перевірку, яка нібито виявила у війську низку порушень при організації харчування солдатів, забезпеченні паливом та махінаціях із землею. У заяві на ім’я Прем’єрки міністр відзначає, що інформація, розповсюджена на засіданні уряду тиждень тому, не відповідає дійсності й завдає моральних збитків Збройним силам.

«Перевірка ГоловКРУ здійснювалася з грубими порушеннями чинних правил і процедур... Поспішне виконання перевірки працівниками ГоловКРУ та відсутність її аналізу призвели до того, що в довідку ГоловКРУ потрапила інформація, яка не відповідає дійсності або є відверто сфальсифікованою», — заявив Єхануров.

Зокрема, він аргументує, що Міноборони не здійснює закупівлі харчових продуктів, а купує послугу з організації харчування за фіксованою ціною — 35 гривень і 1 копійку на добу. Щодо пального, то Збройні сили закуповують його у кілограмах, а не в літрах — у цьому і причина розбіжності між закупівельною ціною та тією, що діє на ринку, пояснив Єхануров. Що ж до землі, то Міноборони не може змінити її цільове призначення самостійно, а лишень із санкції місцевої влади. Через порушення в перевірці Єхануров ставить іще одну вимогу — звільнити голову КРУ Миколу Сивульського.

«Ви як керівник уряду маєте бути зразком у дотриманні законності. Проте у своїх висловлюваннях під час засідання Кабінету Міністрів ви допустили вживання терміну «корупція», що, відповідно до чинного законодавства, є винятковою прерогативою правоохоронних органів. Отже, ви перебрали на себе функції, що не властиві дер­жавній посадовій особі вашого рангу», — йдеться в заяві Єханурова.

Вихід — повернути солдата на кухню?

Учора у Міністерстві оборони відбулася нарада з конфліктного питання —харчування військовослужбовців. Відкриваючи нараду, Юрій Єхануров наголосив, що армії треба дійти висновку: чи повертатися до старої системи харчування, чи вдосконалювати систему аутсорсингу — коли проблемами харчування солдатів займається не саме військо, а комерційний підрядник.

Скандал із перевіркою б’є не тільки по Збройних силах, а й по ідеї аутсорсингу, заявив директор Департаменту дер­жавних закупівель та ресурсного забезпечення Міноборони Василь Бартків. «Ця система хоча б трохи наближає українську армію до європейських стандартів, створює для військовослужбовців більш комфортні умови служби та дає їм можливість займатися військовою справою, а не тренуватися у чищенні картоплі», — цитує чиновника прес–служба Міноборони.

Бартків вважає «ревізію» КРУ некомпетентною і безпідставною. «Думаю, що найкращий шлях — звернутися до суду, де захистити честь та ділову репутацію», — запропонував представник Міноборони.

А ТИМ ЧАСОМ...

Чути: «КРУ–КРУ–КРУ!..»

Хто з урядів більше цупив?

Головне контрольно–ревізійне управління продовжує «тішити» новинами. До речі, в цих новинах знову фігурує ім’я Юрія Єханурова — але вже як Прем’єр–міністра. Він увійшов до «рейтингу», який недавно озвучив голова КРУ Микола Сивульський. Під час інтернет–конференції на сайті «Ліга» Сивульського спитали: «Чий уряд найбільше крав?». Виявилося, що найбільше було втрачено за Юлії Тимошенко, але якщо лічити «нулики» у перерахунку на тривалість каденції трьох останніх урядів, то тут на першому місці Кабмін Януковича.

Зокрема, уряд Єханурова працював 317 днів (з 22 вересня 2005 року по 4 серпня 2006–го). Обсяг порушень, які призвели до втрат фінансових та матеріальних ресурсів, становив 360,7 мільйона гривень, а порушень, що не призвели до втрат — 2 млрд. 737,9 млн. грн. «Всього виявлено порушень на один день цього уряду — 9 млн. 774,61 тис. грн.», — підрахував Сивульський.

Кабмін Януковича працював 465 днів (після Єханурова — до 18 грудня 2007 року). Обсяг порушень із втратами — 732,3 млн. грн., без втрат — 7 млрд. 792,7 млн. грн. Таким чином, на один день припало 18 млн. 333,13 тис. грн.

А Юлія Тимошенко опинилася посередині. На Кабмін лідерки БЮТ за 525 днів припало втрат на 907,2 млн. грн., а порушень, що не призвели до втрат, — на 5 млрд. 968,7 млн. грн. Якщо рахувати поденно — 13 млн. 096,84 тис. грн. за добу.

КОМЕНТАР

Сергій Згурець, Центр дослідження армії, конверсії та роззброєння:

«Система аутсорсингу — це практика, яка застосовується на сьогодні багатьма арміями світу, починаючи від американської і до армій тих країн, які зараз переходять на контрактну основу комплектування війська і звільняють військовослужбовців від виконання невластивих їм функцій. У СРСР існувала система, коли солдат сам мусив чистити собі картоплю, зараз ця система визанана недоцільною. Тепер Міноборони оголошує тендер між компаніями, які можуть якісно і своєчасно забезпечити харчування військовослужбовців. Проблема в тому, що зараз є дуже мало компаній харчової промисловості, готових співпрацювати з Міноборони, через те що оборонне відомство часто не може забезпечити регулярні і своєчасні проплати за отриману продукцію, як це роблять, наприклад, супермаркети. Саме цим можуть пояснюватися завищені ціни на продукцію для Міноборони — поставники просто намагаються таким чином покрити свої ризики. Конфлікт навколо міністра оборони Юрія Єханурова є політизованим і пов’язаний з його складними стосунками з Прем’єром Юлією Тимошенко. А система аутсорсингу скасована не буде, її треба надалі вдосконалювати, як і здатність Міноборони своєчасно розплачуватися за надані послуги».