Крок до бюлетеня

26.05.2009
Крок до бюлетеня

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Кандидат не «потрудився»

Трудова партія України вирішила підтримати на президентських виборах Сергія Тигіпка, який задля повернення в політику склав повноваження голови правління одного з банків. Таке рішення «трудовики» прийняли на своєму з’їзді. Інтрига з’їзду була іншою: чи очолить Сергій Леонідович Трудову партію. Однак Тигіпко вирішив залишитися осторонь: він особисто прийшов на з’їзд, однак не наважився поповнити лави ТПУ. «Мені здається, що майбутньому лідерові країни треба бачити ширше, а не звужуватися до окреслених ідеологій», — пояснив амбітний Тигіпко газеті «Коммєрсант­Україна».

Виступаючи на з’їзді, Тигіпко був стриманим. Зокрема, казав: «Усе у вас вийде». А не в «нас»?..

Відповідаючи на питання журналіста, чи Тигіпко вже прийняв рішення балотуватися у президенти, герой з’їзду сказав: «Я активно до цього готуюся. Якщо Трудова партія мене підтримає, буду їй вдячний і чим зможу, тим допоможу».

«Свобода»: не переможемо — то хоч рейтинг «зігріємо»

Олегу Тягнибоку було значно простіше. В нього є своя партія — ВО «Свобода», — і ця партія прогнозовано ухвалила рішення про висування його кандидатури у Президенти. За таку пропозицію одностайно проголосували всі 500 делегатів з’їзду, котрий відбувся у неділю. Рішення партійного форуму — суто політичне, адже виборча кампанія ще не стартувала. Як тільки вона почнеться, «свободівцям» знову доведеться висувати Тягнибока із дотриманням усіх процедур.

Натхненний результатами виборів на Тернопільщині, Тягнибок хоче закріпитися в «прем’єр­лізі» української політики. Хоча всім ясно, що шансів перемогти у нього нема. Зате участь у виборах дозволить Тягнибокові закласти фундамент для участі у парламентських перегонах, можливо, дострокових. Політик сказав у виступі на з’їзді, що мета «Свободи» — «вселити в українців віру в себе, у свою державу», «показати нації мету, до якої вона має йти».

«Регіонал» «регіоналу» — конкурент

Напевне, найбільш несподіваний кандидат із досі заявлених — Інна Богословська. Задля участі у президентській гонці вона вирішила скласти свій партквиток. «Я приймаю відповідальне рішення: я виходжу з Партії регіонів і оголошую про свій намір перемогти на президентських виборах 2010 року в Україні. Я розпочинаю боротьбу, щоб стати президентом України з метою забезпечити дер­жаві роботу, порядок і віру», — заявила Богословська через свою пресслужбу.

У 2002 і 2006 роках Інна Германівна вже брала участь у безперспективних проектах — «Команді озимого покоління» та «Віче». У 2007му, оцінивши свої можливості, приєдналася до Партії регіонів. А тепер їй знову не сидиться.

Голова ПР стримано зустрів рішення Богословської, і навіть переграв його на користь партії. «Це її право, яким вона скористалася, будучи членом партії, де панує реальна, а не показна демократія», — заявив Янукович. Водночас він висловив подив, «чому вона зробила це саме тепер, коли перед ПР стоїть завдання максимально об’єднувати сили для боротьби з кризою».