Тікайте — й воздасться вам

26.05.2009
Тікайте — й воздасться вам

У неділю легендарний Армстронг (праворуч) фінішував слідом за партнером по «стайні» Поповичем. (Рейтер.)

Крім власне боротьби за перемогу в індивідуальному заліку, що вважається головною на багатоденних супергонках на кшталт «Джиро», на другому плані триває ще кілька не надто помітних, але від того не менш запеклих суперечок.

Ціна миттєвості

П’ятничний 13–й етап мав рівнинний характер, тому на перше місце вийшли розмови про спринтерів — спортсменів, які всю дистанцію тримаються в загальній групі, але на останніх сотнях метрах здатні продемонструвати вибуховий ривок і залишити позаду більш сильних суперників. Особливо, якщо вони втомлені виснажливою гонкою з роздільним стартом, що відбулася днем раніше.

Напередодні старту фаворитами закономірно вважалися британець Марк Кавендіш із команди «Коламбія» й італієць Алессандро Петаккі з «LPR брейкс». До цього в активі кожного значилося по дві перемоги на апеннінських дорогах, і не скористатися ще одним шансом залишити конкурента з носом було б гріхом.

У підсумку, все склалося згідно з прогнозами — фінішну стрічку у Флоренції «солодка парочка» перетнула майже одночасно, проте Кавендіш таки зробив це на мить раніше. Нетипова для велоспорту неприязнь не дозволила спринтерам–конкурентам простягнути один одному руки — кожен поїхав своєю дорогою: Марк із партнерами по «стайні» відзначав тріумф, а Алессандро горював наодинці. Третя перемога на «Джиро д’Італія–2009» дала нескромному британцеві привід стверджувати, що він є спринтером номер один у світі.

Дотікалися

Утім «королівськими» етапами на багатоденках вважаються не рівнинні — який сенс їхати по дві–три сотні кілометрів, аби визначати найкращого на останніх метрах? Суботній і недільний відрізки італійських перегонів відбулися в гористій місцевості, де на перше місце вийшли фізична готовність і вміння, зчепивши зуби, терпіти біль і стримувати бажання кинути руль та зупинитися. У вихідні, коли більшість населення Землі відпочивала, велосипедисти «гралися в гойдалки», то піднімаючись на вершину, то спускаючись із неї. На 14–му етапі вони це робили п’ять разів, на 15–му — шість.

Майже кожного дня на «Джиро» знаходяться «активісти», котрим кортить відірватися від пелетону й крутити педалі у вузькій компанії. Кожен із таких «егоїстів» переслідує свою мету: дехто хоче показати потенційним працедавцям свої здібності, декому дали завдання «засвітити» логотип спонсора, а є й такі, хто справді вірить у можливість утекти від усіх і одноосібно погрітися в променях слави.

Імовірність успіху такого відриву складає менше десяти відсотків, і до минулої суботи основна група впевнено наздоганяла втікачів за кілька кілометрів до фінішу. Хоча одного разу перевага тимчасового лідера навіть перевищувала вісім хвилин. І от нарешті в Болоньї один із відважних героїв досяг свого — австралієць Сімон Джерранс зумів утримати перевагу над переслідувачами й фінішував із гордо піднятими руками. «Я наче переживаю дежа вю, адже свою останню перемогу я здобув саме в Італії», — ділився враженнями щасливий тріумфатор.

Приклад Джерранса виявився «заразним», і в неділю першим глядачі знову вітали «одинака» — італійця Леонардо Бертаньйоллі. Для 31–річного гонщика ця «вікторія» стала дебютною на супербагатоденках. «Моєю метою на «Джиро» була допомога лідерові команди — Джильберто Сімоні, але вийшло так, що мені й самому вдалося виграти один з етапів», — не знав куди себе діти від щастя ветеран. Вочевидь Бертаньйоллі допомогла рідна земля, адже перемогу він здобув неподалік від своєї малої батьківщини.

Особиста зацікавленість

Не пасли цими днями задніх і наші співвітчизники. Особливу активність проявив миколаївець Андрій Гривко — за 2 км до фінішу 14–го етапу велосипедист навіть очолював перегони, але не зміг впоратися з останнім підйомом. Однак гонщик української стайні ІСД фінішував дев’ятим, а наступного дня піднявся ще на три позиції.

Така стійкість дозволяє Гривку йти другим у гірському заліку. Набравши 39 пунктів у цій класифікації, Андрій десятьма балами поступається італійцеві Стефано Гардзеллі. Ще один спортсмен ІСД, Дмитро Грабовський, посідає восьме місце серед молодих — очолює ж рейтинг швед Льовквіст.

За успіхами ІСД боси клубу стежать не лише на відстані, а й час від часу безпосередньо на місці подій. На відкриття «Джиро» при­їхав сам голова ради директорів «Індустріального союзу Донбасу» Сергій Тарута. Минулого ж тижня на кількох етапах побували президент спортивного клубу ІСД, перший заступник генерального директора корпорації ІСД Віталій Ковальчук та директор спортклубу ІСД Марк Бейгельзимер. Вочевидь така увага керівників команди допомагає гонщикам демонструвати гідні результати.

Утім, попри гірський рельєф останніх етапів, трійка найкращих у загальному заліку не зазнала змін. За словами наразі третього в «генералці», американця Лейфаймера, багато що мав вирішити понеділковий етап, на якому лідер «Астани» сподівався на допомогу нашого Ярослава Поповича.

ТАБЛО

Багатоденна гонка «Джиро д’Італія» (9–31 травня)

13–й етап (176 км).

1. Кавендіш (В. Британія, «Коламбія») — 3 год. 48 хв. 36 сек. 2. Петаккі (Італія, «LPR брейкс»). 3. Дейвіс (Австралія, «Квік степ»)... 14. Грабовський (ІСД) — час переможця... 36. Кривцов («AG2R ла мондіале»)...

38. Гривко (ІСД)... 57. Попович («Астана»)... 87. Густов (усі — Україна; «Сервело тест тім») — +0,08...

14–й етап (172 км).

1. Джерранс (Австралія, «Сервело тест тім») — 4.16,48. 2. Бертольяті (Швейцарія, «Серраменті») — +0,12. 3. Гавацці (Італія, «Лямпре») — +0,18...

9. Гривко — +1,04...

43. Попович — +1,53...

51. Грабовський — +2,02... 58. Густов — +2,57...

113. Кривцов — +9,43...

15–й етап (161 км). 1. Бертаньйоллі (Італія, «Серраменті») — 4.18,34.

2. Пауелс (Бельгія, «Сервело тест тім»). 3. Пінотті (Італія, «Коламбія») — +0,54...

6. Гривко — +1,27...

25. Попович — +2,56...

49. Грабовський — +17,59... 90. Кривцов... 155. Густов — +22,48...

Загальний залік.
1. Меньшов (Росія, «Рабобанк») — 62.54,23. 2. Ді Лука (Італія, «LPR брейкс») — +0,34. 3. Лейфаймер (США, «Астана») — +0,
43... 14. Попович — +9,00...
28. Гривко — +23,29...
40. Густов — +44,23...
54. Грабовський — +59,56... 131. Кривцов — +2.23,47...