«Комісійна» Рада

20.05.2009
«Комісійна» Рада

Депутати вивчать Луценка двома руками. (Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Дожилися. Парламентська частина скандалу з Юрієм Луценком закінчилася тим, що вчора у Верховній Раді було створено відразу дві тимчасові слідчі комісії для вивчення Франкфуртського інциденту. До цих комісій увійшли одні й ті самі депутати, хіба що одну очолює БЮТівець Роман Забзалюк, а іншу — «регіонал» Нестор Шуфрич.

Ініціатором першої постанови був БЮТ. На думку оглядачів, створення такої комісії мало б відвести удар від Юрія Луценка. Невипадково міністр внутрішніх справ теж підтримав «комісійну» ідею. Партія регіонів вимагала від парламенту відправити Луценка у відставку. А потім запропонувала створити дещо іншу парламентську комісію — з Шуфричем на чолі.

Ніхто з ініціаторів постанов не хотів поступатися, тож Володимир Литвин, попередивши депутатів, що «зараз ми дійдемо до абсурду», поставив на голосування і один проект, і інший. Проект БЮТ підтримали фракції коаліції (214 голосів), а інший — Партія регіонів і комуністи (205 «за»), тоді як для створення ТСК достатньо і третини голосів. Яким чином ці комісії збираються працювати — невідомо. Тим більше що, за законом, один депутат не може входити до двох комісій одразу.

Та й узагалі, нардепи, яким тривалий час не давали запровадити інститут ТСК, тепер використовують цей механізм направо і наліво. Звісно ж, це легше, ніж працювати над законами і шукати для цього щонайменше 226 голосів. Учора в парламенті було створено ще три комісії: для перевірки дотримання законодавства при проведенні реконструкції НСК «Олімпійський», для розслідування фальсифікацій на виборах до Тернопільської облради, а також для розслідування обставин смерті Ігоря Плужникова та продажу акцій телеканалу «Інтер». Отже, загальна кількість комісій збільшилась до 17. Натомість, як розповів голова Регламентного комітету Олександр Єфремов, у бюджеті передбачені кошти на існування десяти ТСК.