Вибери собі інтернет–депутата

19.05.2009

Учора в мережі інтернет розпочалися віртуальні вибори народних депутатів. Вони проходять за системою відкритих списків. Ця процедура незвична для України, тож потребує роз’яснення та популяризації.

Акцію влаштував Комітет виборців України. До 31 травня кожен користувач може зайти на сторінку «Національних праймеріз — 2009» — www.Primaries–UA.info — і проголосувати за свого обранця.

Система голосування така: в Україні створено 27 округів. У кожному з них від ключових політичних сил висунуто по кілька кандидатів. На «праймеріз» представлено 15 партій, від яких висунуто 2000 кандидатів. Виборець мусить вибрати округ, а в ньому — конкретного кандидата. Цей голос поповнює актив партії, і якщо вона долає виборчий бар’єр, то йде до набутку кандидата, який змагається за місце у списку.

Наприклад, у Києві представлено вісім політичних сил — Блок Литвина, БЮТ, «Єдиний центр», Компартія, «Народна самооборона», НСНУ, Партія регіонів і «Свобода». Столиця — найкрутіший округ, бо тут балотуються Тимошенко, Литвин, Янукович, Луценко, Симоненко тощо. Кожен кандидат має свій номер — саме його треба вписувати у бюлетень. Уявіть, якщо ці лідери справді балотувалися б в одному окрузі — ото кіно було б!

Голова правління Комітету виборців Олександр Черненко розповів «УМ», що процедура виборів — така, як у законопроекті депутатів Каськіва, Мірошниченка, Шевченка, Суслова, зареєстрованому у Верховній Раді. «Нашою метою не є пропаганда якогось законопроекту. Ми хочемо пояснити саму систему, адже вона складна для користувача. Крім того, ці «праймеріз», можливо, будуть підказкою для політичних сил і допоможуть виявити, хто де користується популярністю», — каже голова КВУ.

Регіональні списки формувалися із залученням самих політичних сил. Щоправда, деякі політичні сили підозріло сприйняли ідею «праймеріз» і відмовилися надати своє бачення. «Ми звернулися до всіх партій із проханням запропонувати списки. У нас виникли проблеми з Партією регіонів, БЮТ і Компартією: вони відмовилися надавати ці дані, тому Комітету виборців довелося формувати списки самостійно. Зате «Єдиний центр», «Народна самооборона», «Свобода» пішли на співпрацю і надали всі списки», — розповів Черненко.

За словами голови КВУ, голосування стартувало опівночі, і до 14:00 уже проголосувало понад 700 осіб. Задля уникнення «накручувань» із одного комп’ютера можна голосувати лише раз протягом доби.