Наші люди у Стамбулі

13.05.2009
Наші люди у Стамбулі

Ілсіньйо приносить «Шахтарю» путівку до фіналу Кубка УЄФА. (Фото Рейтер.)

От який у нас сильний чемпіонат: динамівці стали чемпіонами України, але в суперечці вітчизняних клубів на міжнародній арені не змогли подужати «Шахтар». Після бойової нічиєї у Києві суперники спільними зусиллями створили захоплюючий трилер на РСК «Олімпійський» у повторному півфінальному поєдинку Кубка УЄФА. Як підсумок, «гірники» тепер приглядаються до стамбульської арени «Шюкру Сараджоглу», де зіграють у фіналі, киянам же можна зосередитись винятково на вітчизняному кубку. Саме в його розіграші наші гранди сьогодні — вже втретє за два тижні — зустрінуться в очному двобої. Цікаво, що й тут буде лише півфінал.

 

Забути про оборону

Що ж до нещодавнього єврокубкового матчу, то команда Мірчі Луческу постала в ньому справжнім господарем. Донеччани виглядали більш зібраними, їх дії були осмисленішими та гострішими за аналогічні потуги гостей.

Румунський спеціаліст із перших хвилин випустив на поле Олексія Гая замість Ігоря Дуляя, який грав у київському поєдинку. Розрахунок зрозумілий: найсильнішими якостями сербського опорника є руйнування атак суперника, тоді як Олексій непогано діє на передній лінії. Ще один цікавий хід — єдиним форвардом румун знову випустив бразильця Луїса Адріано, хоча тижнем раніше він виглядав не найкращим чином.

У гостей з’явився Роман Єременко, котрий залікував ушкодження. Кияни в дебюті грішили неточними передачами, на що їхній тренер Юрій Сьомін реагував плювками та легко пізнаваною лексикою. Саме одна з таких помилок і «призвела» до першого голу у ворота Станіслава Богуша: Юссуф невдало прийняв м’яч у власному штрафному, а потужний і точний удар Жадсона метрів із 15 став покаранням.

Наприкінці першого тайму снаряд таки затріпотів у сітці воріт «Шахтаря», однак португальський суддя не зарахував взяття воріт: Огнен Вукоєвич пробивав із положення «поза грою». Офсайд був очевидним, і заспокоювати своїх хлопців узявся навіть Сьомін. Але Олександр Алієв та Ісмаель Бангура були настільки охочими до дебатів з арбітрами, що за свої претензії одержали по «дискваліфікаційній» жовтій картці.

Із часом гра стала дуже грубою. Склалось враження, що один із наших фіналістів точно не дорахується у своїх лавах кількох виконавців перед вояжем до Стамбула. Президент «Шахтаря» Рінат Ахметов навіть вирішив не спостерігати за другою половиною поєдинку, бо сильно хвилювався. На стадіоні він з’явився лише після фінального свистка.

І знову останні хвилини

Перерва ж благодатно вплинула на обидві команди: вони стали грати чистіше. Сьомін підібрав влучні слова для підопічних, закликаючи їх бути спокійнішими. Весь другий тайм росіянин показував їм характерний жест двома руками — «спо–кій–но». І це спрацювало: Бангура після пасу Алієва з глибини продерся по центру до воріт господарів і перекинув Андрія П’ятова. З’явилося відчуття дежа–вю — повтору попереднього матчу. За десять хвилин до кінця зустрічі публіку повеселив один фанат, який вибіг на поле і застрибнув... у сітку воріт П’ятова, де його й наздогнав міліціянт. Хтозна, може саме такі дії допомогли голкіперу збірної України надалі втримати свої володіння на замку. Згодом 23–річного хулігана засудили до 30 діб виправних робіт.

Донеччани не мали наміру затягувати гру: за хвилину до закінчення основного часу Ілсіньйо одержав чудовий пас від Вілліана, коли динамівський капітан Ель–Каддурі відверто провалився на фланзі. Бразилець обіграв на замаху одразу двох захисників і точно пробив повз Богуша.

Трибуни радісно заревіли, а донецькі бразилійці влаштували на полі переможний танець. Просто дивовижно, скільки наші клуби напропускали під завісу поєдинків у цьогорічних єврокубках. Цього ж разу нещастя одних українців стало радістю інших. Утім динамівці мають нарікати не лише на втрату концентрації й невезіння, а й помилкову тактику в першому матчі, коли за рахунку 1:0 тренер випустив замість нападника Бангура півоборонця Гіоане.

За вихід до фіналу кожен донецький гравець отримав по 250 тисяч євро преміальних, пише сайт «Чемпіон». Якщо врахувати, що за потрапляння у півфінал вони вже заробили по 100 тисяч, то нинішній сезон для «гірників» дуже вдалий, попри світову фінансову кризу.

Більшість уболівальників «Шахтаря» не настільки багаті, але шанс потрапити на історичний для улюбленого клубу фінальний поєдинок має. Від учора можна придбати квитки на стамбульський двобій; вартість — 480 і 810 гривень.

Загублені ноти «музик»

Не менш захоплюючий поєдинок відбувся у Гамбурзі, де визначався інший фіналіст Кубка УЄФА. Господарі розгубили мінімальну перевагу, здобуту над «Вердером» у Бремені. «Музиканти» на виїзді діяли більш агресивно й таки здолали портовий клуб.

Утім у вирішальному двобої підопічним Томаса Шаафа доведеться непросто, адже через перебір жовтих карток у Туреччині не зіграють найкращий бомбардир команди, бразилець Дієго і португальський центрфорвард Уго Алмейда. Щоправда, бременці впевнені, що картку Дієго виписали несправедливо, й подали апеляцію до УЄФА — з надією, що їхньому лідерові дозволять вийти на поле у фіналі.

 

ТАБЛО

Кубок УЄФА. 1/2 фіналу (повторні матчі)

«Шахтар» (Україна) — «Динамо» (Україна) — 2:1 (перша гра — 1:1)

Голи: Жадсон, 17; Ілсіньйо, 89 — Бангура, 49

«Шахтар»: П’ятов, Срна, Іщенко, Чигринський, Рац, Гюбшман, Гай (Вілліан, 70), Фернандіньйо, Жадсон, Ілсіньйо (Левандовський, 90+1),

Л. Адріано (Гладкий, 70)

«Динамо»: Богуш, Бетао, Вукоєвич, Саблич, Алієв, Бангура, Єременко (Корреа, 75), Мілевський, Ель–Каддурі, Нінкович, Юссуф

Попередження: Гюбшман, 68; Гладкий, 90+2 — Ель–Каддурі, 22; Алієв, 37; Бангура, 37; Вукоєвич, 45

Суддя — Бенкеренса (Португалія)

Донецьк, РСК «Олімпійський», 25 000 глядачів

* * *

«Гамбург» (Німеччина) — «Вердер» (Німеччина) — 2:3 (Олич, 13, 87 — Дієго, Пісарро, 66; Бауманн, 83; 1:0).

 

ПІСЛЯМОВА

Мірча Луческу, головний тренер «Шахтаря»:

— Ми зробили велику справу — потрапили до історії. Те, що будемо грати в Стамбулі перед 70–тисячною аудиторією, багато значить для нас. Результат закономірний, адже ми домінували на полі. Єдиний раз Іщенко, через молодість, випустив Бангуру, і він не втратив свого шансу. А сама гра гідна півфіналу Кубка УЄФА: був і спектакль, була і битва. Обидва клуби є молодими і в наступні роки зможуть добиватися не менш високих результатів.

 

Юрій Сьомін, головний тренер «Динамо»:

— Дорікнути собі у чомусь може кожен гравець, який брав участь у цьому матчі. Але щодо самовідданості, щодо настрою на поєдинок претензій до хлопців у мене немає — вони гарно підготовлені, добре виглядали у фізичному плані. Але «Шахтар» є сильною та потужною командою. Змагалися два рівні за силою клуби, й ми поступилися.