«Червона машина» спрацювала

13.05.2009
«Червона машина» спрацювала

Олексій Морозов (ліворуч) та Ілля Ковальчук святкують другий поспіль виграш чемпіонату світу. (Фото Рейтер.)

Цього матчу очікували з самого старту турніру. Саме принципове протистояння родоначальників хокею, канадців, із найкращими учнями, росіянами, стало родзинкою останніх світових форумів. Поновилося воно з 2007 року, коли хлопці з Країни Кленового Листя «мали нахабність» тріумфувати в Москві. Господарі тоді обмежилися бронзовими медалями. Торік Росія відповіла супернику такою ж «чемністю», вигравши чемпіонат у Квебеку й Галіфаксі, причому у фіналі здобула вольову перемогу над канадцями. На «мундіалі» у Швейцарії, який завершився минулої неділі, ніхто з конкурентів не наважився зіпсувати це свято гри — фаворити зустрілися у вирішальному двобої.

 

Найкращий у світі: погляд з Європи

На відміну від північноамериканців, на 73–й планетарній першості Росія не зазнала жодної поразки. Хоча до фіналу підопічні В’ячеслава Бикова дісталися після непростих мінімальних перемог у «плей–оф» над білорусами й американцями. «Кленові» ж, поступившись у другому груповому турнірі фінам за булітами, у зустрічах на вибування виглядали впевнено — дається взнаки досвід ігор енхаелівців у Кубку Стенлі. Гра віце–чемпіонів не залишала сумнівів у їхній перевазі над латвійцями й шведами.

Тож 10 травня 11,5 тис. глядачів у «Постфінанс арені» в Берні й мільйони — біля екранів телевізорів у 80 країнах світу стали свідками дуелі найсильніших збірних сучасності. Щоправда, відносна рівновага в боротьбі спостерігалася лише в першому періоді, коли суперники обмінялися голами. Далі ж матч набрав дивного характеру: росіяни переважно відбивалися, тоді як канадці безуспішно намагалися пробити голкіпера «Фінікса» Іллю Бризгалова. Якщо в попередніх зустрічах цей воротар діяв нестабільно, то в потрібний момент довів, чому грає в команді тренера Уейна Грецьки.

Багато в чому перебіг двобою визначила друга і, як виявилося, переможна шайба «триколірних» — Олександр Радулов завершив феноменальний сольний прохід через весь майданчик чудовим кидком під поперечину. Для потужного форварда «Салавата Юлаєва» цей поєдинок був особливо принциповим. Адже свого часу він зі скандалом повернувся до Росії з клубу НХЛ «Нешвілл предаторз». Тоді Америка вимагала заборонити Радулову виступати в Європі. Але росіяни так само сильно «начхали» на контракт Олександра з «Нешвіллом», як раніше в подібних випадках робили самі «янкі». За океаном змирилися з утратою й зараз уже знову були б раді бачити Радулова в НХЛ без застосування штрафних санкцій.

У третій 20–хвилинці канадці вчинили справжній штурм воріт Бризгалова, але кіпер не здався під шквалом кидків. За 60 хвилин він відбив 37 із 38 «пострілів», тоді як його опонента, Дуейна Ролосона, росіяни потурбували лише 17 разів. У підсумку колектив Лінді Раффа змушений був визнати себе переможеним; трофей ІІХФ другий рік поспіль їде до Москви.

За 18 останніх років Росія лише втретє стала чемпіоном світу, і вдруге її привів до титулу колишній форвард ЦСКА В’ячеслав Биков. Попередні тріумфи, на Олімпіаді–1992 і ЧС–1993, він переживав ще як гравець. Тепер же В’ячеславу вдалося налагодити роботу за принципом тієї «червоної машини», в якій він виступав ще за часів СРСР.

У зустрічі за бронзові нагороди також перемогли представники Старого світу — шведи здолали американців. «Янкі», незадоволені суддівством і підсумковим результатом, наприкінці двобою повелися не по–спортивному. Спочатку Патрік О’Салліван вдарив ключкою по нозі автора останнього голу Йонні Одую вже після того, як захисник спрямував шайбу в порожні ворота. А фінальну сирену «хлопці в зірочках» вирішили відзначити бійкою. Утім, суддям, серед яких був і українець Андрій Кіча, швидко вдалося погасити пристрасті.

Найкращий у світі: погляд з Америки

Тим часом по другий бік Атлантичного океану вирують пристрасті «плей–оф» у НХЛ. У вівторок зранку за київським часом визначився перший півфіналіст Кубка Стенлі. Це «яструби» з Чикаго, які тричі поспіль обіграли «Ванкувер кенакс».

До завершального, сьомого, матчу затягнули «розборки» «Вашингтона» й «Піттсбурга». Український «пінгвін» Руслан Федотенко на початку серії перебував у тіні, але потім проявив себе чотирма закинутими шайбами. У поєдинку 9 травня наш форвард завдав аж 10 кидків по воротах «столичних» — значно більше, ніж будь–хто в лавах обох команд. «Піттсбургу» це принесло перемогу, а Руслану — звання третьої зірки двобою.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу (Швейцарія).

1/4 фіналу. Канада — Латвія — 4:2, Швеція — Чехія — 3:1.

Півфінали. Канада — Швеція — 3:1 (Рой, 7, 31 (більш.); Хоркофф, 30 — Ерікссон, 47), Росія — США — 3:2 (Ковальчук, 32; Фролов, 35; Горовіков, 59 (більш.) — Браун, 24; Окпосо, 39).

Фінал. Росія — Канада — 2:1 (1:1, 1:0, 0:0; Саприкін, 13 (більш.); Радулов, 35 — Спецца, 6).

За третє місце. Швеція — США — 4:2 (0:0, 2:1, 2:1; Ерікссон, 34 (більш.); Мартенссон, 36 (більш.); Гуннарссон, 50 (більш.); Одуя, 60 (п. в.) — Джонсон, 26 (більш.); Павелськи, 43).

* * *

НХЛ. Кубок Стенлі. 1/4 фіналу. Захід. «Анахайм» — «Детройт» — 3:6, 1:4 (серія до чотирьох перемог — 2:3), «Чикаго» — «Ванкувер» — 2:1 ОТ, 4:2, 7:5 (4:2).

Схід. «Піттсбург» — «Вашингтон» — 5:3 (Федотенко «П» — 14.10, 1+1, 2 кидки, «+2»), 4:3 ОТ (Федотенко — 17.57, 1+0, 10 кидків, «0»), 4:5 ОТ (Федотенко — 16.11, 2 кидки, «0»; серія — 3:3); «Кароліна» — «Бостон» — 4:1 (Бабчук «К» — 13.33, 0+1, 1 кидок, «0», 2 хв. штр.), 0:4 (Бабчук — 13.11, 1 кидок, «–1», 2 хв. штр.; серія — 3:2).

 

ОРГПИТАННЯ

На своєму щорічному конгресі Міжнародна федерація хокею (ІІХФ) визначила місце проведення чемпіонату світу 2014 року. Абсолютна більшість голосів (75) була віддана Білорусі — турнір прийматимуть дві арени в Мінську, розраховані, відповідно, на 15 і 8 тисяч глядачів. Будівництво більшої з них завершиться в грудні цього року, меншої — за рік. Друге місце в конкурсі посіла Угорщина (24 голоси), а Латвії й Україні надали перевагу лише по троє членів ІІХФ.

Також цими днями ІІХФ і НХЛ досягли згоди про другий розіграш Кубка Вікторії. Із минулого сезону в боротьбі за цей трофей зустрічаються переможець європейського Кубка (Ліги) чемпіонів та одна з заокеанських команд. Торік у дебютній зустрічі «Нью–Йорк рейнджерз» обіграли магнітогорський «Металург» із рахунком 4:3. Тепер же, 29 вересня цього року, в Цюріху за приз поборються «Чикаго блек хоукс» і місцеві «Леви».

 

ХТО, ЯК, СКІЛЬКИ

Бомбардири ЧС–2009. Сан–Луї (Канада) — 15 очок (4 голи + 11 передач), Ковальчук (Росія) — 14 (5+9), Вейнхандль (Швеція) — 12 (5+7).

Снайпери. Н. Капанен (Фінляндія), Спецца, Стемкос (обидва — Канада) — 7 голів.

Воротарі (за відсотком відбитих кидків). Мейсон (Канада) — 96,5; Мезін (Білорусь) — 94,8; Ролосон (Канада) — 93, Бризгалов (Росія) — 92,3.

Найкращий форвард і найбільш корисний гравець (MVP) — Ковальчук.

Найкращий захисник — Уебер (Канада).

Найкращий воротар — Мезін.