Одразу налякати

13.05.2009
Одразу налякати

Молодята–прихильники велоспорту в Трієсті вирішили відзначити весілля просто серед гонщиків. (Фото Рейтер.)

У День Перемоги і День Європи, 9 травня, у футбольної серії А в Італії з’явився серйозний конкурент — стартувала багатоденна велогонка професіоналів «Джиро д’Італія». Разом із французькою «Тур де Франс» та іспанською «Вуельтою» вона входить до елітної когорти трьох найпрестижніших. Цієї весни «Джиро» святкує соту річницю заснування. Утім дві перерви на Першу й Другу світові війни призвели до того, що нині ці щорічні перегони відбуваються в Італії 92–й раз.

За словами найвідомішого українського велосипедиста сучасності Ярослава По­повича, який мешкає на Апеннінах уже десять років, за цими перегонами стежать більше 40 мільйонів глядачів з усього 58–мільйонного населення країни. За кордонами Італії багатоденкою цікавляться ще понад 100 мільйонів уболівальників. Недаремно, що саме тут, а не на начебто більш авторитетній «Тур де Франс», намагаються виступити чи не всі італійські профі, аби погрітися в променях слави на очах своїх співвітчизників.

Перегони на півострові у формі чобота триватимуть до 31 травня. Стартувавши у Венеції, 198 спортсменів на 22 етапах подолають близько 3500 км і фінішують у Римі.

Для наших любителів велоспорту нинішня «Джиро» особливо знаменна через появу в елітній гонці Про–туру української «стайні». Добре знаний підтримкою спорту в Україні «Індустріальний союз Донбасу» не поскупився й на створення справжньої професіональної велокоманди. Відомі своєю демократичністю італійці одразу допустили ІСД до участі в «Джиро», тоді як, скажімо, на «Тур де Франс» до новачків ставляться більш насторожено.

На Апеннінах за нашу команду виступають четверо італійців, троє українців і по одному британцеві й поляку. На перших же етапах ІСД проявила себе з найкращого боку, що стало неприємним сюрпризом для деяких старших, авторитетних колективів. У командній «розділці» наш «інтернаціонал» сходу посів п’яте місце серед 22 команд.

Наступного дня тривалий час логотип ІСД на телеекранах світив Леонардо Скарселлі — його відрив від пелотона сягав 8 хвилин 10 секунд. Утім, утікача наздогнали і «з’їли», а на фініші визнаний спринтер Алессандро Петаккі випередив британця Марка Кавендіша.

У понеділок Петаккі відсвяткував другу перемогу, знову ставши кращим за конкурентів на останніх метрах дистанції. Зі «стайні» ІСД на цих етапах найвище підіймався Оскар Гатто, котрий посідав шосте й сьоме місця.

Крім учасників української команди, дорогами Італії мандрують ще троє наших співвітчизників. Найвідоміший із них, бронзовий призер «Джиро–2003» Ярослав Попович, допомагатиме в «Астані» здобути перемогу Ленсу Армстронгу. Утім уславлений американець, який повернувся у спорт для пропаганди боротьби з раком, напередодні перегонів хворів, тож претендувати на тріумф в Італії йому буде важко.

 

ПЕРСОНАЛІЇ

Склад української команди ІСД: Дмитро Грабовський, Андрій Гривко, Руслан Підгорний (усі — Україна), Джованні Вісконті, Даріо Чоні, Леонардо Скарселлі, Оскар Гатто (всі — Італія), Бартош Гузарський (Польща), Ян Станнард (Велика Британія).

 

ТАБЛО

Багатоденка «Джиро д’Італія» (9–31 травня)

1–й етап (командний роз­дільний старт

на 20,5 км). 1. «Коламбія» — 21 хв. 50 сек. 2. «Жармен» — відставання 6 сек. 3. «Астана» — +0,13. 4. «LPR брейкс» — +0,22. 5. ІСД — + 0,27.

2–й етап (156 км). 1. Петаккі (Італія, «LPR брейкс») — 3 год. 43 хв. 7 сек. 2. Кавендіш (В. Британія, «Коламбія»). 3. Свіфт
(В. Британія, «Катюша»)... 23. Грабовський... 28. Гривко (обидва — ІСД) — час переможця... 57. Кривцов («AG2R ла мондіале»)... 60. Попович («Астана»)... 96. Густов («Червело тест тім») — + 0,13... 114. Підгорний (ІСД, усі — Україна) — +0,47...

3–й етап (198 км).
1. Петаккі — 4.45,27. 2. Фаррар (США, «Жармен»). 3. Гавацці (Італія, «Лампре»)... 18. Попович... 42. Гривко — час переможця... 79. Підгорний... 94. Грабовський — +1,25... 136. Густов — + 2,50... 161. Кривцов — +5,42...