Гуртом і футбол легше організувати

25.04.2009

Дніпропетровськ готується до Євро–2012 в тандемі із сусідським Запоріжжям. Угоду про об’єднання ресурсів громад двох обласних центрів у рамках підготовки до фінальної частини чемпіонату Європи з футболу нещодавно підписали міські голови Іван Куліченко та Євген Карташов. Сторони певні, що в такий спосіб ради двох міст організують зразковий прийом учасників і гостей Євро–2012, а також посприяють розвитку туризму в Придніпровському регіоні.

«У путівниках для гостей, — поділився планами пан Куліченко, — ми закцентуємо увагу на розвитку космонавтики в Дніпропетровську і на історії козацтва. У нас одна спільна мета — імідж України, історію якої європейські вболівальники навряд чи знають добре». Справді, кажемо «козацтво», розуміємо «Запоріжжя».

Спільна туристична програма передбачає залучення до можливостей Дніпропетровська готельної інфраструктури Запо­ріжжя. «Підписання угоди — приклад для інших регіонів, — каже пан Карташов. — Гості чемпіонату лише відсотків десять часу проведуть на стадіонах, решта — це наш резерв для популяризації краю, держави».

Угода передбачає модернізацію і розбудову туристичної інфраструктури двох областей, а також використання летовища не лише в Дніпропетровську. У Запоріжжі вже побував Пітер Хемпстон — інспектор УЄФА з контролю підготовки аеропортів. Як інформує заступник голови Запорізької ОДА Геннадій Фукса, офіційний гість висловив вдоволення збільшенням пропускної спроможності «Запоріжжя» втричі — до 360 пасажирів на годину.

Кошторис реконструкції аеродрому становить 546 млн. гривень: 2,5 млн. витрачено на проект, який уже поетапно реалізовується, ще 45 млн. виділять на капремонт 10–кілометрового відрізку від аеропорту «Запоріжжя» до траси «Сімферополь — Харків». Термін завершення робіт — 2011 рік. Основні кошти прийдуть із держбюджету. Хоча є куди вкладати і приватний капітал: мерія Запоріжжя зацікавила інвесторів, зокрема, спорудженням нового терміналу.