НОВИНИ ПЛЮС

23.04.2009

Молдавани образилися на Президента

Молдавська діаспора вимагає вибачення в Президента Віктора Ющенка, який порівняв підлеглого з «молдаванином».

Під час проведення наради з сільськогосподарських проблем Ющенко попросив техперсонал відрегулювати зображення на екрані відеопроектора. Коли технік, замість того, щоб налаштувати проектор, пересунув екран, Президент звернувся до нього зі словами: «Ви як молдаванин». Зрозумівши, що висловився некоректно, В. Ю. уточнив, що ці слова не відносяться до народу сусідньої держави.

Однак голова національно–культурної асоціації молдован України Анатол Фетеску заявив на прес–конференції, що Президент Ющенко практично образив всю молдавську діаспору України, бо «використав ці слова в образливому тоні». Як повідомляє канал «1+1», асоціація звернулася до Президента з листом, в якому вимагає вибачення перед молдавською меншиною.

Кредит закатають в асфальт

Україна і Світовий банк позавчора підписали угоду, згідно з якою СБ виділить 3,2 млрд. грн. на поліпшення українських автошляхів. «В умовах кризи уряд робить ставку на великі інфраструктурні проекти», — прокоментувала присутня на церемонії Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко. Частина кредиту буде використана на будівництво якісної 130–кілометрової дороги Бориспіль—Лубни, інша частина піде на реконструкцію, модернізацію й оснащення аварійних ділянок українських доріг. Термін сплати кредиту — 30 років.

Спільні маневри з Росією

Позавчора Україна і Росія провели двостороннє командно–штабне тренування органів управління чергових сил протиповітряної оборони. Як повідомив прес–секретар начальника Генштабу ЗСУ Сергій Кузьмін, метою маневрів було вдосконалення взаємодії ППО двох країн під час бойового чергування. З українського боку на тренуванні були задіяні сім бойових літаків, зокрема п’ять винищувачів Су–27; Росія залучила три літаки.

ОБСЄ перевіряє Україну

Верховний комісар ОБСЄ з питань національних меншин Кнут Воллебек перебуває в Україні з робочою поїздкою. Сьогодні він відвідає Львів, де ознайомиться зі станом реалізації прав та свобод російської громади. Як розповів журналістам заступник голови ОДА Ігор Держко, заплановано зустрічі з науковою елітою університету ім. Франка, яка вивчає проблематику російської культури, відвідини російських шкіл та розмови з представниками російської громади. Крім того, Воллебек відвідає регіон на сході України та Крим.