Дебати про дати

23.04.2009

Цими днями Конституційний Суд має винести рішення за поданням Президента, який попросив розтлумачити, чи повинна була коаліція Блоку Тимошенко, частини фракції «НУНС» та Блоку Литвина заново вносити главі держави подання на призначення Прем’єр–міністра. На Банковій схильні вважати, що рішення буде позитивним. А отже, оскільки Юлія Тимошенко після переформатування коаліції продовжувала працювати Прем’єром без другого подання, Віктор Ющенко матиме право розпустити Верховну Раду. Щоправда, як вважається, для цього в нього залишається тільки три дні – якщо виходити з призначеної парламентом дати президентських виборів 25 жовтня. Адже за півроку до завершення своїх повноважень Президент втрачає право розпускати ВР.

Хоча цей термін теж можна вираховувати по–різному. Адже, згідно з Конституцією, глава держави виконує свої повноваження доти, доки на посаду не вступить новообраний Президент. А відбувається це тільки після складення ним присяги. Тобто навіть у разі, якщо наступник Ющенка буде обраний 25 жовтня, вже у першому турі виборів, ще треба буде дочекатися щонайменше оголошення результатів виборів. Та й на підготовку до інавгурації піде кілька днів... Тобто 25 квітня як останній строк для можливого указу про розпуск ВР – дата вельми сумнівна.

Окрім того, дуже ймовірно, що КС узагалі «забракує» висмоктане парламентом з пальця 25 жовтня як дату голосування, постановивши, що президентські вибори мають відбутися таки 17 січня. Минулого тижня голова Конституційного Суду Андрій Стрижак приїздив на Банкову, щоб поінформувати Президента про роздуми тлумачів Основного закону і, за чутками, підтвердив імовірність такого сценарію.

Водночас керівник прес–служби КС Юлія Вагапова повідомила агенції «Інтерфакс–Україна», що Конституційний Суд іще не відкрив провадження у справі про призначення Верховною Радою чергових президентських виборів на 25 жовтня. На даний момент колегія суддів вивчає попередні висновки за цим поданням, які підготував секретаріат КС.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Попри запевнення у протилежному, Партія регіонів не відмовилася від ідеї обрання Президента у Верховній Раді. За інформацією газети «Коммєрсант–Україна», минулої суботи відбулася зустріч голови ПР Віктора Януковича, першого віце–спікера ВР Олександра Лавриновича, Прем’єр–міністра Юлії Тимошенко і члена Вищої ради юстиції Віктора Медведчука, на якій нібито йшлося про плани ухвалити відповідні зміни до Конституції.