Прорвемося танками й літаками

23.04.2009
Прорвемося танками й літаками

Нова мішень Тимошенко — міністр Єхануров (у центрі). (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Виконавча влада наполегливо шукає галузі, підтримка яких сприяла б розвитку вітчизняної економіки: щотижня Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко оголошує про нові проекти, пов’язані з наданням бюджетного фінансування. Учора черга дійшла до авіа– і танкобудівників.

Два вітчизняні підприємства, що займаються виготовленням крилатих машин, отримали свої завдання–мінімуми: Харківський авіазавод упродовж нинішнього року мусить випустити в небо три Ан–74, а столичний «Авіант» — один Ан–148. Кошти на недешеву продукцію виділить держава. Так, розпорядженням Кабміну державий «Укрексімбанк» має виділити 383 мільйони гривень харківському заводу та 343 — київському. Програма–максимум для авіабудівників виглядає так: дев’ять літаків здає Харків, а п’ять — столичний «Авіант». Оскільки коштів на виконання цих планів наразі немає, натомість існує серйозна заборгованість, Прем’єр пообіцяла спеціально для перспективної галузі емітувати цінні папери (на 1,62 млрд. та 858 млн. гривень відповідно).

І, звичайно ж, Юлія Володимирівна не була б собою, якби не пояснила чітко й зрозуміло, звідки ж ростуть проблеми зодчих вітчизняних аеропланів — тим паче, й виборча кампанія, по суті, стартувала. «У період перебування Януковича при владі йшло масштабне розграбування усіх галузей України, — повідомила вона. — З обігу Харківського авіаційного заводу було виведено 1,7 млрд. банківських і бюджетних ресурсів. Усі ці роки завод знищувався — свідомо, жорстко і цинічно». Ситуація на столичних пагорбах, за словами глави уряду, нічим не краща: «Непрофесійна людина, поставлена Януковичем» вивела з виробництва близько мільярда гривень. Відновити справедливість Тимошенко чомусь планує не раніше... президентських виборів: «Дуже сподіваюся, що новий Президент призначить справжніх силовиків (?), які не кришуватимуть корупціонерів».

Несподіване фінансове щастя — на суму 136 мільйонів гривень — учора мало впасти на подвір’я Харківського заводу ім. Малишева, найбільшого виробника бронетехніки в Україні. Міністр промислової політики Володимир Новицький пояснив: кошти потрібні для оздоровлення підприємства. Це, нагадаємо, вже другий «транш» державної допомоги. Перший, у сумі 92 мільйонів гривень, «малишівцям» виділили ще в березні, аби завод–гігант міг розплатитися з боргами. А невдовзі на рахунок мають перерахувати ще 100 мільйонів — як держзамовлення на виробництво танків.

Але так щедро фінансувати Збройні сили з недружнім до БЮТ міністром досвідчений політик не могла. І Леді Ю знайшла суттєвий недолік у роботі міністра оборони Юрія Єханурова. Той, виявляється, продавав залишкові землі, що належать відомству, без аукціонів. За словами Прем’єра, йдеться про 200 гектарів у різних містах України. «Сьогодні ми розглянемо, чому не поповнювалася дохідна частина бюджету Міноборони. Для мене це було відкриттям», — заявила Тимошенко.

Сам міністр зі звинуваченнями Прем’єра категорично не погоджується. Він підготував детальний звіт за всіма землевідводами, але оскільки Юлію Володимирівну цей документ не задовольнив, Єхануров залишив за собою право апелювати до громадськості. «Створіть робочі групи, ми надамо можливість подивитися кожне рішення, яке ухвалило Міністерство оборони», — спокійно парирував очільник Збройних сил, вийшовши із залу в міністерську курилку. На питання, чому Юлія Тимошенко виявляє до нього таку прискіпливу увагу (нещодавно вона критикувала міністра за заборгованість із виплатою зарплати), пан Єхануров відповів по–філософськи: «Велика любов... Це нормальне питання»...

Натомість гострота проблеми невиплат заробітної плати, як вважає Тимошенко, наближається до нуля. За її словами, вдалося досягти зниження заборгованості на третину. Причому не лише на держпідприємствах, а й на приватних. Щоправда, без допомоги Генпрокуратури не обійшлося. А такі паростки стабілізації свідчать, за словами Прем’єра, про... Правильно, про швидкий вихід із кризи! Утім, цю тезу Тимошенко, що лунає з її уст уже який тиждень поспіль, опосередковано заперечив голова правління Пенсійного фонду Олексій Зарудний. Чиновник навів цифру: в I кварталі дефіцит фонду становив 6,6 мільярда гривень. Незважаючи на потуги уряду.

За даними «УМ», Прем’єр вимагає від НБУ щотижня фінансувати видатки бюджету на 3 млрд. гривень. Принаймні половину від цієї суми було перераховано.