Навколошекспірівські пристрасті

Навколошекспірівські пристрасті

На початку XIX століття його було проголошено найвеличнішим поетом усіх часів. А перше посмертне видання його п’єс (так зване «Велике фоліо») називають навіть «Другою Біблією» людства. І сьогодні Шекспір — найбільша гордість британців, воістину — «їхнє все».
Його вигаданий, барвистий і гомінкий, привабливо непевний та мінливий світ прикрасив для багатьох шанувальників набридлі реалії, шарпанину та непередбачуваність остогидлого оточення. Всеохопна душа драматурга переплавила власні надії та страждання у пристрасті своїх безсмертних героїв... А скільки пережитого та відчутого автором — Великим Бардом Британії — втілилось у прозорість і млосний фльор сонетів! І наскільки неприборкувана зухвалість і гординя, виплеснуті його душею, надихнули його кинути людству виклик: «Я, найвеличніший із поетів, відрікаюсь від своєї великої слави... Мені вистачить того, що ви повторюєте мої рядки, мої думки, не відаючи, хто дав їх вам...». Саме це і стало найбільшою інтригою його персони: а хто ж він насправді? Марк Твен навіть назвав Шекспіра найвеличнішим із людей, які ніколи не існували на світі.

На схід — через захід

На схід — через захід

Взагалі–то фестиваль має англомовну назву goEast, що значит «йти на Схід». Одначе виходить так, що це ми приїхали до Вісбадена, славного курортного міста, в якому живуть переважно заможні люди. А ще тут особлива енергетика змагань. Всесвітньо відоме казино — саме тут колись Федір Достоєвський програв мало не все. Потому вже написав роман «Гравець». От як треба ставитись до програшів — обертати їх на творчі перемоги.

60 років в ім’я Кобзаря

60 років в ім’я Кобзаря

Завтра головний шевченківський музей — Національний музей Тараса Шевченка, той, що на однойменному бульварі, — прийматиме гостей: з нагоди 60–річчя музею обіцяв бути Президент України. Понад сто запрошень розіслали також у творчі спілки, Кабмін, Верховну Раду, в Шевченківський комітет, Інститут літератури, запросили лауреатів шевченківських премій, шевченкознавців, мистецтвознавців, художників, письменників та іншу шановану публіку.

Всі статті рубрики