Золоті стрибуни

17.04.2009
Золоті стрибуни

Олексій Пригоров. У Турині він здобув «золото» Європи в синхронних стрибках із триметрового трампліна. (Фото Івана ЛЮБИША–КІРДЕЯ.)

Серед чемпіонатів Єв­ропи з різних видів спорту, які відбувалися на межі першого та другого місяців весни, особливо вдалим для українців стало змагання зі стрибків у воду. У Турині наші співвітчизники вибороли по дві нагороди кожного ґатунку й посіли третє командне місце. Провідну роль у цьо­му здобутку відіграли лідери збірної — Ілля Кваша та Олексій Пригоров здобули половину всіх «синьо–жовтих» нагород, серед них — два «золота». Наша країна стала однією з лише п’яти держав, чиї представники сходили на п’єдестал. Днями Квашу й Пригорова визнали найкращими спортсменами країни в березні.

На думку президента Федерації стрибків у воду Ігоря Лисова, його збірна є однією з найперспективніших команд країни — кістяк колективу стрибунів складають спортсмени від 15 до 23 років. Підвищити рівень підготовки має новий сучасний тренувальний комплекс, який збираються відкрити на базі столичного басейну ЦСКА. «Окрім можливості для тренувань, стрибуни не витрачатимуть час і зусилля на проїзд до місця проживання — гуртожиток для них буде неподалік», — зазначає пан Лисов.

Утім, не обходиться без проблем. Ілля Кваша жалкує, що в його рідному Миколаєві вже тривалий час практично неможливо тренуватися. «Кожен спортсмен знає, що найкраще працювати вдома, але, на жаль, басейн у моєму місті простоює й потихеньку помирає», — скаржився спортсмен після церемонії нагородження в НОК України. І якщо лідер збірної ще має шанси їздити на збори до сусідніх країн, то миколаївські діти, які могли б стати новими чемпіонами, позбавлені такої можливості.

Незрозумілою залишилася й ситуація із виділенням квартир Кваші та Пригорову — бронзовим призерам Олімпійських ігор–2008 — у їхніх рідних містах. Більш ніж півроку минуло з часу завершення Олімпіади, а хлопці й досі залишаються ні з чим. Кваші миколаївська влада принаймні обіцяла ключі, а от харків’янин Пригоров про таке тільки мріє.