Максимум напруги, мінімум несподіванок

16.04.2009
Максимум напруги, мінімум несподіванок

«Ліверпуль» і «Челсі» боролися за перемогу до останньої хвилини. (Фото Рейтер.)

Як і передбачалося, до півфіналів у вівторок вийшли саме ті команди, які тиждень тому здобули переконливі перемоги в першому раунді двоматчевих протистоянь. Хоча шлях туди «Барселона» й «Челсі» торували по–різному.

 

Раз гол, два гол...

Англійська дуель стала чи не найнапруженішим поєдинком усього євросезону, коли потенційні невдахи ледь не стали тріумфаторами. «Ліверпуль», програвши «Челсі» на «Енфілд Роуд» з різницею у два м’ячі, в середині першого тайму повторної зустрічі на «Стемфорд Брідж» уже стільки ж вигравав. Для проходження до наступного етапу «мерсісайдцям» залишалося заштовхати до воріт Петра Чеха м’яч один–єдиний раз. Розумів це і тренер лондонців Гус Хіддінк, тож іще в першому таймі зробив заміну. Ця перестановка, швидше, мала на меті змінити щось у грі «Челсі» загалом, а не на конкретних позиціях. Адже у випадках із пропущеними м’ячами помилялися захисники й голкіпер «синіх», а наставник «перетрусив» лінію атаки — замість Калу вийшов Анелька.

Те, що почалося в другому таймі, описати словами важко — це треба було бачити. Знову швидкі голи, рикошети, воротарські ляпи, й останнє взяття воріт Френком Лемпардом на заключних хвилинах футбольні вболівальники пам’ятатимуть довго.

«То була чудова гра, особливо в другому таймі. Іноді думаєш, що все пропало, а потім команда піднімає голову — і ти вже на коні», — Гусу Хіддінку матч сподобався явно з точки зору вболівальника, а не футбольного фахівця.

Вибувати потрібно достойно

На тлі британського «побоїща» доволі нудно виглядав нічийний підсумок гри в Мюнхені.

Після провалу в столиці Каталонії баварцям залишалося хіба що реабілітуватися на очах своїх уболівальників. Заповнена «Альянц–арена» гнала команду вперед, але господарі виправдали надії фанів лише в другому таймі: Франк Рібері уник «офсайдної пастки» і вийшов сам на сам із Віктором Вальдесом. Француз забив так, як виконують буліти наймайстерніші хокеїсти: хибним замахом поклав кіпера «Барси» на газон, після чого легко перекинув м’яч через нього.

«Барселона» ж діяла, відчуваючи фору в кілька м’ячів: ефективно захищалася, а при нагоді й бажанні — контратакувала. І «синьо–гранатові» таки зрівняли рахунок після дальнього удару Сейду Кейта.

Юрген Клінсманн, тренер «Баварії», після фінального свистка все говорив про «непогані дії команди проти головного фаворита турніру».

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 1/4 фіналу (повторні матчі). Результати вівторка:

«Челсі» (Англія) — «Ліверпуль» (Англія) — 4:4 (Дрогба, 51; Алекс, 56; Лемпард, 76, 89 — Ауреліо, 19; Алонсо, 28 (пен.); Лукас, 81; Кюйт, 83; перша гра — 3:1)

«Баварія» (Німеччина) — «Барселона» (Іспанія) — 1:1 (Рібері, 47 — Кейта, 74; 0:4)