Кредо — кредит

14.04.2009

Учора в секретаріаті Президента відбулася нарада з координації дій усіх органів державної влади у кризових умовах розвитку економіки. Обговорювали відновлення програми кредитування Міжнародним валютним фондом. Крім Президента, Прем’єра та Голови ВР, у засіданні взяли участь голова місії МВФ в Україні Джейла Пазарбазіоглу, представник Світового банку Пабло Сааведра, голова Нацбанку Володимир Стельмах і керівник Бюджетного комітету ВР Микола Азаров — представництво було високим.

У вступному слові Віктор Ющенко сказав, що для продовження програми треба виконати кілька попередньо домовлених заходів. Йдеться про прийняття двох законопроектів, які стосуються збалансування Пенсійного фонду та посилення фінансового стану «Нафтогазу». Глава держави закликав парламент підтримати ці законопроекти: «Ми поставлені перед фактом. На жаль, системні економічні кроки, які треба було робити до цього, — вони не вжиті. Зараз від нас, по суті, вимагається технічна відповідь».

Наступне питання, на думку Ющенка, стосується початку програми рекапіталізації банків. Реалізацію програми треба пришвидшити. Наразі існує два законопроекти, які прописують механізми рекапіталізації, — Кабміну та Нацбанку. Глава держави закликав два органи вийти на погоджений проект.

Окремо Віктор Ющенко нагадав про домовленість підготувати спільну заяву щодо підтримки банківської системи. «Якщо в нас немає сьогодні шансів продемонструвати спільне прагнення до відновлення довіри до національної грошової одиниці, до банківської системи України, нам буде важко говорити про приборкання кризи», — обґрунтував Президент потребу в такому документі.

Глава держави також анонсував обговорення нового проекту меморандуму між МВФ та Україною. Він запропонував доручити фахівцям провести додаткову дискусію і доопрацювати проект.

«Угода про співпрацю з міжнародним валютним фондом буде змінена в частині нових зобов’язань української сторони», — цитує Ющенка УНІАН.

Рішення про відновлення співпраці з МВФ Банкова очікує в другій декаді травня.