Сосиски по–мюнхенськи

10.04.2009
Сосиски по–мюнхенськи

Наставник «Барселони» Хосеп Гвардіола не заспокоювався навіть після вилучення з тренерського містка. (Рейтер.)

Якщо вівторкова пара чвертьфіналістів Суперліги розкатала між собою «бойові» нічиї, то позавчора команди продемонстрували більшу безкомпромісність. Ба, вони вже практично визначили ту півфінальну пару, яка зійдеться в поєдинку за путівку до фіналу.

У столиці Каталонії «Барселона» приймала мюнхенську «Баварію». Матч був цікавим ще й тому, що мав показати силу німецького лідера, який знущально вибив із 1/8 фіналу Ліги чемпіонів лісабонський «Спортинг» (7:1 і 5:0), але минулих вихідних не менш ганебно програв «Вольфсбургу» у внутрішньому чемпіонаті (1:5).

Як виявилося, образ баварців зовсім непривабливий: чинний чемпіон Німеччини зганьбився перед усією Європою. Тільки вдумайтесь: чотириразовий володар Кубка європейських чемпіонів отримав чотири м’ячі ще до перерви між таймами, а міг вийняти ще більше! Наставник гостей Юрген Кліннсманн залишив у запасі воротаря Міхаеля Ренсінга, який так натерпівся від «Вольфсбурга», й випустив досвідченого Ганса–Йорга Бутта. Не допомогло, як показав результат.

Зарядженості каталонців на гру можна було лише позаздрити. Їхній тренер Хосеп Гвардіола навіть отримав червону картку в середині першого тайму, коли за явної переваги своїх підопічних надто емоційно відреагував на хибне, з його точки зору, рішення арбітра Говарда Вебба. Британець побачив симуляцію в Ліонеля Мессі, хоча захисник «Баварії» Крістіан Лелль справді виставив ногу перед аргентинцем у своєму штрафному.

В іншому показовому епізоді неправим був уже нападник «Барси» Тьєрі Анрі, коли пішов уперед ногами на Бутта й проїхався голкіперові шипами по обличчю. Ганса–Йорга сяк–так заклеїли, кров зупинили, і до кінця поєдинку він грав в образі Термінатора. Хай там як, а всі ці моменти свідчать про тиск на ворота мюнхенців, що не припинявся.

«Цілком можливо, ми сьогодні грали проти майбутнього переможця Ліги чемпіонів», — говорив після фінального свистка Кліннсманн. У повторному матчі його підопічним конче потрібно реабілітуватись за ганьбу на «Камп Ноу». Уже не йдеться про вихід у наступний раунд змагань — тут би горде ім’я клубу хоч трохи очистити від ганьби.

Неочікуваним був і результат поєдинку на стадіоні «Енфілд роуд», де відбувалося суто британське протистояння. «Ліверпуль», який так хвацько вибив у 1/8 «Реал», був битий земляками з «Челсі». До честі мерсісайдців, вони не виглядали безнадійними і першими відкрили рахунок зусиллями Фернандо Торреса. Але в складі гостей була таємна зброя в особі колишнього захисника московського «Локомотива», гравця збірної Сербії Браніслава Івановича. У чемпіонаті Англії цей оборонець довго сидів у резерві, тепер більше виходить на заміну, але виїзна гра проти «Ліверпуля» зробила з 25–річного серба справжнього героя матчу — він відзначився дублем. Коли ж івуарійський нападник Дідьє Дрогба забив «червоним» утретє, стало зрозуміло, що шанси команди Рафаеля Бенітеса вийти до півфіналу не набагато вищі за таку ж можливість «Баварії».

«Я дуже розчарований, що не вдалося забити більше», — післяматчеві слова тренера «Челсі» Гуса Хіддінка справедливі, але чи вірив він у такий розвиток подій до гри? А от наставник «Ліверпуля» таки згадав про можливість відігратися на «Стемфорд Брідж». n

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 1/4 фіналу (перші матчі). Результати середи:

«Ліверпуль» (Англія) — «Челсі» (Англія) — 1:3 (Торрес, 6 — Іванович, 39, 62; Дрогба, 67)

«Барселона» (Іспанія) — «Баварія» (Німеччина) — 4:0 (Мессі, 9, 38; Ето’О, 12; Анрі, 43; вилучення: Гвардіола, 18 (тренер «Барс.»))