Бути дужим — це модно

09.04.2009

У Всесвітній день здоров’я, який відзначався 7 квітня, у дитячому відділенні Національного інституту раку побували відомі «олімпійці» на чолі з головою Національного олімпійського комітету (НОК) України Сергієм Бубкою. Спортсмени подарували дітям, хворим на рак, іграшки та книги, роздали автографи та розповіли, що перемога над будь–яким важким захворюванням можлива, якщо в це вірити й боротися за своє життя.

«Я хочу навести унікальний приклад, — зазначив Сергій Бубка. — Американський велосипедист Ленс Армстронг захворів на рак у запущеній формі. Він боровся 18 місяців, переніс численні операції, хіміотерапію. Армстронг вірив у себе і нарешті одужав. Він повернувся у великий спорт і зміг перемогти в дуже престижних змаганнях — «Тур де Франс» — цілих сім разів. Тому знайте і вірте, що перемогти рак можна і треба!»

Також гості розповіли пацієнтам відділення та їхнім батькам про підписання Меморандуму про співпрацю між НОК та Національним інститутом раку. Як пояснив журналістам директор Національного інституту раку, член президії ВГО «УМС» Ігор Щепотін, рак щороку забирає життя 90 тисяч наших громадян. І для того, щоб зменшити ці страшні цифри, нам замало одних лише медичних програм. Для вирішення проблеми необхідна консолідація зусиль усього суспільства.

Щодо суті лікарсько–спортивної співпраці пан Щепотін зазначив: «Меморандум не означає фінансову підтримку одне одного. Ми з Сергієм Назаровичем (Бубкою. — Ред.) потисли один одному руки, тому що маємо спільний погляд на здоров’я українського народу. І прагнення лікарів–онкологів та людей, які професійно займаються фізкультурою та спортом в Україні, об’єднані спільною ідеєю. На прикладі великих спортсменів ми хочемо донести до українців просту думку: бути здоровою людиною — це не тільки фізично приємно, а й модно».

Як додав Сергій Бубка, спортсмени будуть доносити важливу інформацію про способи профілактики, діагностики й лікування раку через проекти, які влаштовує НОК (це і відкритий олімпійський урок, і олімпійський день бігу тощо). «Зрозуміло, коли про це говорить яскрава спортивна зірка, яку всі люблять і розуміють, люди прислухатимуться до важливих порад, — каже голова НОК. — Через наших видатних спортсменів ми зможемо переконати українців, що треба займатися профілактикою, вчасно робити діагностику. А то сьогодні ніби всі все розуміють, але чомусь нічого не роблять».