Нічийний синдром

09.04.2009
Нічийний синдром

У першому поєдинку «Манчестер» та «Порту» переможця не визначили. (Фото Рейтер.)

Серед усіх чвертьфінальних пар в елітній європейській лізі протистояння між «Манчестером» та «Порту» здавалося таким, що не викликає сумнівів у підсумковому переможцю. Поточні володарі Кубка чемпіонів хоча й дещо пригальмували у внутрішній першості, однак утримують лідерство в найсильнішому чемпіонаті і загалом сприймаються серйозніше за останнього представника Португалії в єврокубках. Тим більше, що «Порту» не надто переконливо пройшов стадію 1/8 фіналу, де суперником «драконів» був мадридський «Атлетико», а «манкуніанці» спокійно вибили з розіграшу найкращу італійську команду — «Інтер».

Тільки от на стадіоні «Олд Траффорд» гості постали як дуже переконливий колектив. За весь матч підопічні Жезуальдо Ферейри завдали більше ударів по чужих воротах, ніж «червоні дияволи», і заслужено повели в рахунку вже на 4–й хвилині — ударом із далекої відстані відзначився уругвайський нападник «драконів» Крістіан Родрігес.

Але поки напад пресував спантеличених господарів, захист був практично «п’ятою колоною» у складі португальців: уже через десять хвилин оборонець Бруно Алвеш видав такий зручний пас на Уейна Руні, що нападник збірної Англії вийшов сам на сам із бразильським голкіпером Елтоном і спокійнісінько зрівняв рахунок.

Два м’ячі, якими опоненти обмінялися під завісу другого тайму, швидше, зіграли на користь «Порту»: тепер манчестерцям на виїзді потрібно буде йти вперед. Хоча гол «МЮ» був вартий як мінімум двох: рідко коли побачиш таку ефектну й ефективну передачу, яку видав Руні п’ятою у стрибку на Карлоса Тевеса!

«Це гарний результат, але ще буде другий матч на «Драгау», і нам треба бути обережними», — не впадав у ейфорію наставник «Порту». Цікаво, що перший матч 1/8 фіналу для португальців закінчився такою ж гостьовою нічиєю.

Не набагато вищими, ніж «Порту», здавалися шанси іспанського «Вільяреала», який потрапив до чвертьфіналу через невисокий бар’єр у вигляді грецького «Панатинаїкоса». Але й у цьому матчі вівторка гадані невдахи відзначились першими: опорний півзахисник «жовтої субмарини» Маркош Сенна потужно пробив з–за меж штрафного майданчика. Іспанський голкіпер «Арсеналу» Мануель Алмунія перед тим травмувався — можливо, це завадило йому зреагувати на удар. Через 20 хвилин його замінив резервний кіпер, поляк Лукаш Фабіанський.

Урятував «канонірів» тоголезький нападник Емануель Адебайор. Його гол у середині другого тайму вийшов фантастичним: Сеск Фабрегас запустив м’яч від середини поля у напрямку свого форварда, Адебайор прийняв його на груди, а наступним дотиком пробив через себе. Снаряд торкнувся землі, лише залетівши до воріт.

«Вважаю, що результат не по грі. Ми мали близько чотирьох реальних можливостей забити, британці ж натомість реалізували одну–єдину нагоду», — нарікав на результат тренер «Вільяреала» Мануель Пелегріні. На «Емірейтс стейдіум» його команді тепер теж доведеться боротися тільки за перемогу або дуже результативну нічию.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 1/4 фіналу (перші матчі). Результати вівторка:

«Манчестер юн.» (Англія) — «Порту» (Португалія) — 2:2 (Руні, 15; Тевес, 85 — Родрігес, 4; Гонсалес, 89).

«Вільяреал» (Іспанія) — «Арсенал» (Англія) — 1:1 (Сенна, 10 — Адебайор, 66).