Тягати залізо почали зі «срібла»

08.04.2009
Тягати залізо почали зі «срібла»

Юлія Калина (ліворуч) на п’єдесталі. (Фото з сайту Європейської федерації важкої атлетики.)

Урожайним виявився другий місяць весни на континентальні чемпіонати із різноманітних видів спорту. У Литві змагалися борці й борчині вільного та греко–римського стилів, стрибуни у воду й гімнасти мірялися майстерністю в Італії. Тепер настала черга майстрів важкої атлетики, які з 4 по 12 квітня тягатимуть залізо в Бухаресті.

Традиційно, потужним складом вирушила до столиці Румунії й наша збірна. Уже в перший день змагань українці почали здобувати нагороди. У ваговій категорії до 58 кг чемпіонка Європи серед юніорів Юлія Калина виборола срібну медаль, піднявши в сумі 212 кг (95+117). П’ятою тут стала наша Юлія Деркач, яка підняла 192 кг (85+107). А перемогла білоруска Анастасія Новикова з результатом 216 кг (96+120). На недавній Олімпіаді в Пекіні вона стала третьою призеркою.

Серед інших вагових категорій, переможців у яких уже названо, українці великими здобутками не відзначились. Натомість два золота здобули турецькі атлети: у категорії 48 кг серед жінок тріумфувала Нуркан Тайлан, а серед чоловіків, які змагалися у вазі до 62 кг, не було рівних Еролу Білгіну. По срібній та бронзовій медалі здобули молдовські спортсмени Крістіна Іову (48 кг) та Ігор Грабуца (56 кг) відповідно.

Загалом до румунської столиці вирушило 14 наших спортсменів: по сім жінок і чоловіків. До жіночої команди, яку тренує Василь Кулак, окрім згаданих Деркач та Калини, потрапили Наталія Троценко (53 кг), Юлія Артемова (69 кг), Дарина Баєва (69 кг), Надія Миронюк (75 кг) та Юлія Довгаль (+75 кг). У чоловіків, із якими працює Петро Алаєв, за медалі змагаються Олексій Сквороднєв (62 кг), Юрій Чигида (77 кг), Костянтин Селеванов (85 кг), Артем Іванов (94 кг), Олександр Горін (94 кг), Олексій Торохтій (105 кг) та Ігор Шемечко (+105 кг).

На жаль, не поїхали з ними «срібна» призерка Олімпіади–2008 Ольга Коробка та володарка «бронзи» на тих же Іграх Наталія Давидова. Пріоритетом для цих спортсменок зараз є світовий чемпіонат, до якого вони цілеспрямовано готуються.

Нагадаємо, що на тогорічному чемпіонаті Єв­ропи наша збірна завоювала дві золоті нагороди, і все жіночі, — постаралися Коробка та Троценко, а також срібну медаль (Довгаль). Двоє з цих атлеток мають нагоду повторити чи навіть перевершити колишнє досягнення.