Юна Яна, урожайна Італія

08.04.2009
Юна Яна, урожайна Італія

Олександр Воробйов прогнозовано здобув у Мілані медаль на кільцях. (Фото з архіву «УМ».)

Одне «золото», одне «срібло» та дві «бронзи» здобули українські гімнасти на чемпіонаті Європи, який закінчився днями в Мілані. Нагороди поділили порівну: дві взяли дівчата, стільки ж — хлопці.

Найвище досягнення серед наших чотирьох представниць на Апеннінах продемонструвала представниця Івано–Франківська Яна Дем’янчук, яка стала чемпіонкою континенту у вправах на колоді з результатом 14,775 бала. Слідом за галичанкою розташувалися дві румунські гімнастки. Досягнення Яни приємне ще й тому, що подібні змагання є першими стартами такого високого рівня у кар’єрі 15–річної гімнастки. Схоже, що після Дарини Згоби збірна України отримала нового вправного виконавця родом із Прикарпаття.

Сподівання на медаль від Дем’янчук були також і в багатоборстві: після кваліфікації Яна йшла четвертою. Але не надто вдалий виступ у фіналі відкинув дівчину на 12–те місце. Ще одна українка, Валентина Голенкова, у багатоборстві стала 18–ю. Тріумфувала ж тут 16–річна росіянка Ксенія Семенова.

Іншу «жіночу» нагороду для України здобула мешканка Черкас Ганна Калашник, яка посіла третє місце в опорному стрибку.

Пробилися до фіналу наші дівчата й у вправах на брусах, але за медалі не поборолися: сьоме та восьме місця в Голенкової та Коваль відповідно. Така ж ситуація у вільних вправах: кіровоградка Валя Голенкова фінішувала шостою.

Тим часом наші чоловіки обійшлися без найвищого місця на п’єдесталі. Прогнозовану нагороду на кільцях здобув бронзовий призер пекінської Олімпіади Олександр Воробйов. У Мілані в цій дисципліні він став другим із результатом 15,600 бала. Голландцю ван Гельдеру, який здобув чемпіонство, Олександр поступився мізерним показником у 0,150 бала.

Приємний результат продемонстрував також киянин Микола Куксенков — третій у вправах на перекладині. Але до результату німця Фабіана Фамб’юхена і йому, й іншим представникам нашої збірної було далеко: цей спортсмен здобув «золото» у багатоборстві та у вільних вправах (тут фінішував шостим наш Олексій Якубовський), а також був третім на брусах, і показав найкращий загальний результат на чемпіонаті.