Наручники не для німих, допомога — не для заїк

07.04.2009

Шотландські поліцейські отримали нове зведення настанов. Почитавши документ на 140 сторінках, що обійшовся скарбниці Шотландії в 4,5 тисячі фунтів стерлінгів, багато хто назвав випуск цієї брошури даремною витратою грошей платників податків, затягнутою, нудною і «занадто перестрахувальницькою» книжкою. Що ж у ній такого особливого?

Брошура має допомогти правоохоронцям дотримуватися політкоректності та уникати необачних або нетактовних учинків під час спілкування з громадянами. Зокрема, повідомляє газета «Дейлі телеграф», зведення не рекомендує поліціянтам договорювати слова за заїками, аби їх не образити, не спиратися на інвалідні крісла співрозмовників і не чіпати ціпки, що допомагають людям ходити.

Видання радить не зловживати застосуванням наручників до глухонімих, які здатні спілкуватися тільки мовою жестів. Під час розмов із глухими поліцейським не рекомендовано жувати жуйку, прикривати рот долонею, кричати і відвертатися.

Крім того, слід попереджати поліцейських, яким наказано обшукати трансвестита, про стать свого «клієнта», аби працівник поліції не був шокований під час огляду.

Нарешті, брошура передбачає, що громадяни вправі мати будь–який одяг, що їм до вподоби, лише б їхні геніталії були прикриті.