Жінки не гірше

04.04.2009
Жінки не гірше

Катерина Бурмістрова у фіналі своєї вагової категорії легко здолала суперницю з Азербайджану. (Фото з сайту Міжнародної федерації боротьби.)

На континентальному форумі, який триває у Вільнюсі, у боротьбу вступили жінки. У четвер наші дівчата змагалися в трьох вагових категоріях, і кожна із українок здобула собі по нагороді.

Найвдаліше виступила представниця Сумської області Катерина Бурмістрова (до 67 кг). У першій сутичці вона розібралася із румункою Роксаною Янко­ловічі, у чвертьфіналі здолала білоруску Ірину Циркевич, а в півфіналі проти нашої спортсменки нічого не змогла вдіяти росіянка Юлія Бартновська. У вирішальній сутичці за «золото» Катя перемогла азербайджанку Зумруд Курбангаджиєву та завоювала друге звання чемпіонки Європи (вперше вона сходила на вершину в 2005–му).

На один щабель нижче зупинилася мешканка прикарпатського Калуша Ірина Харів. У вазі до 59 кг вона почергово долала туркеню Лейлу Метін, французку Мерієм Селлум та польку Агату Пєтжик. Фінальну дуель, однак, наша борчиня програла шведці Йоганні Маттссон, відтак задовольнилася срібною відзнакою.

«Усього» третє місце здобула 19–річна львів’янка Юлія Благиня. Утім, враховуючи вік спортсменки, в майбутньому від неї можна очікувати вищі результати. У Вільнюсі тендітна Юлія (51 кг) здолала білоруску Марину Хмельницьку й шведку Софію Маттссон. Але в півфіналі потрапила на росіянку Катерину Краснову, яка згодом стала переможницею в цій категорії. У сутичці за «бронзу» львів’янка здолала румунку Ренату Омілусік та принесла третю медаль до скарбнички нашої збірної.

Після стартового дня змагань наша жіноча збірна посідала перше місце в командному заліку, маючи в активі 27 очок. Лише на пункт відставали росіянки, а третіми йшли угорки, які напрацювали на 15 балів.

Наші співвітчизниці мали шанс закріпити своє лідерство вчора, коли стартували в інших чотирьох вагових категоріях. Зокрема, вдало виступали двоє українок, пробившись до півфіналів. Львів’янка Наталія Синишин (55 кг) була сильнішою за полячку Сильвію Біленську та італійку Валентіну Мінгуцці. Сумчанка Світлана Саєнко (72 кг) перемогла іспанку Мейдер Унда та туркеню Сімге Їлмаз. Синишин вийшла до фіналу, де під вечір зустрічалася з білорускою Оленою Філіповою, а от 26–річна Саєнко півфінальну сутичку програла росіянці Олені Стародубцевій. У другій половині дня Саєнко змагалася за «бронзу».

Галичанка Марія Лівач (48 кг), яка здолала в першому раунді туркеню Чікрікчі Філіз, у чвертьфіналі «спіткнулася» на азербайджанській українці Марії Стадник. Така сама доля спіткала її землячку Ірину Нетребу (63 кг), яка в 1/8 програла німкені Стефані Штубер.

Але як мінімум чотири нагороди українки до скарбнички збірної принесли, стільки ж медалей в активі й наших чоловіків.