Подужати родоначальників

01.04.2009
Подужати родоначальників

Перед матчем у Лондоні у наших футболістів гарний настрій. (Фото з сайту ФФУ.)

Лічені години залишаються до зустрічі збірних України й Англії на полі лондонського стадіону «Уемблі». Цей поєдинок має якщо не вирішальне, то надзвичайно важливе значення у суперечці за лідерство в групі 6 у відборі до фінальної частини чемпіонату світу 2010 року. Родоначальники футболу після чотирьох турів є одноосібними лідерами, наші ж хлопці відстають від них на шість очок і мають одну гру в запасі.

 

Третє побачення

Із представниками Туманного Альбіону наші футболісти досі зустрічалися двічі. Дев’ять років тому, ще на полі старого «Уемблі», українці поступилися в товариському протистоянні з рахунком 0:2. Із того складу синьо–жовті футболки зараз можуть вдягнути лише Андрій Шевченко та Анатолій Тимощук. Чотири роки потому ми програли англійцям «товарняк» у Ньюкаслі на полі «Сент–Джеймс парк» — 0:3.

Тепер же українці вирушили до Англії аж за тиждень до матчу. Причиною раннього відльоту називають і бажання краще призвичаїтись до специфічного британського клімату, і прагнення провести збір за хороших умов — погода в Україні почала поліпшуватися тільки зараз. Розташувалися в Сент–Олбансі — передмісті англійської столиці.

Команда намагалася поєднувати приємне з корисним. Тренування «синьо–жовті» розбавляли екскурсіями Лондоном, а минулої суботи прогулянку містом замінив перегляд товариського поєдинку між англійцями й словаками. Дивилися, щоправда, по телевізору, тільки Олексій Михайличенко та його помічник Володимир Веремєєв спостерігали за перебігом подій на власні очі.

Як відомо, за присутності близько 80 тисяч глядачів господарі розгромили наших західних сусідів із рахунком 4:0. «Англійці відіграли на максимумі хвилин 20—25, а потім помітно збавили оберти», — прокоментував такий рахунок Вадим Євтушенко, ще один асистент головного тренера нашої збірної.

У понеділок траву легендарної арени випробували й наші хлопці, які провели там відкрите тренування. Приємно, що кожен із них говорить про бажання перемогти. «Повірте, у нас є свої козирі, завдяки яким ми маємо шанси досягти позитивного результату», — підсумовує загальний настрій Веремєєв.

Хто там із Руні?

Свої питання вирішують і британці. Після поєдинку зі словаками у їхнього тренера Фабліо Капелло додалося проблем, які він мусить розв’язувати в екстреному порядку. У суботній дуелі травмувалося одразу троє форвардів — Карлтон Коул із «Вест Хема», Еміль Хескі з «Астон Вілли» та нападник «Портсмута» Пітер Крауч. І якщо «молотобоєць» та «віллан» сьогодні точно не вийдуть на поле, то на відновлення височенного Крауча італійський наставник «левів» ще сподівався.

Окрім того, Капелло викликав до табору збірної гравця передньої лінії лондонського «Тоттенхема» Дарена Бента. Його мають добре пам’ятати футболісти «Шахтаря», адже в недавньому протистоянні між цими командами в Кубку УЄФА Бент також брав участь.

Були в складі господарів і приводи для радощів: «міланіст» Девід Бекхем зіграв 109–й матч за національну команду і вийшов на друге місце в історії збірної Англії за кількістю проведених поєдинків. На першій позиції — голкіпер Пітер Шилтон, на рахунку якого 125 ігор. Наздогнати його Бекхемові буде не просто, адже Девіду вже 33. Хоча легендарний Шилтон захищав «рамку» до 40–річного віку.

 

А СУДДІ ХТО?

Двобій між збірними Англії та України, який розпочнеться о 22.00 за київським часом, обслуговуватиме данська бригада арбітрів на чолі з Клаусом Бо Ларсеном. Допомагатимуть йому Андерс Норрестранд та Торбен Єнсен.