Приведи–но мені привида!

31.03.2009
Приведи–но мені привида!

Велика Британія відома як країна, де «живе» найбільше привидів. Ще б пак, адже старовинних замків тут вистачає, а свідомість обивателів підготовлена до зустрічей із примарами відповідною літературою. Тож не дивно, що саме в Англії «мисливці на привидів» провели конкурс на найпереконливішу фотографію із зображенням потойбічного явища. Організатором акції виступив професор психології з університету Херфордшира Річард Уайсмен.

Усього на конкурс надіслали 25 фотографій; на сайті Уайсмена вони зібрали кілька тисяч коментарів, а в голосуванні взяли участь 250 тисяч користувачів. Переможцем став автор знімка «Привид за ґратами», зробленого в шотландському замку Танталлон.

На світлині видно обличчя людини за решіткою одного з вікон. Але на момент фотографування, переконує автор, у замку нікого не було. Експерти проаналізували фото і дійшли висновку, що таке зображення не могло стати результатом гри світла. Слідів втручання графічних редакторів фахівці також не виявили. Експерти виїхали до Танталлона, аби розібратися на місці. Привида, звісно, не знайшли. Однак отримали запевнення, що фотокартку зробили саме тоді, коли в замку не було жодного відвідувача.

Що ж до інших конкурсних фоток, то більшість із них, на думку фахівців, є прикладами того, як людська уява допомагає побачити примар там, де зображення хоч трохи спотворено.