Танцюючи назад

28.03.2009

Світовий чемпіонат, який триває в Лос–Анджелесі, перетнув свій екватор. Сьогодні — останній день змагань, за нагороди боротимуться жінки. Учора вони стартували з короткою програмою, а тепер мають виступити з довільним танцем. Минулої ночі за київським часом стали відомими переможці в танцях на льоду.

Напередодні в цій дисципліні фігуристи виступили з оригінальною програмою. Чемпіон тут визначається після трьох танців, а наша пара Ганна Задорожнюк — Сергій Вербилло після першого змагального дня перебувала на 16–му місці. На арені славнозвісного «Стейплз центру» в четвер вони виступили з номером на музику із мюзиклу «Чикаго». Шкода, але їхня виконавська майстерність не надто вразила суддів, й отриманих балів найкращому українському дуетові вистачило лише на 19–ту позицію. За сумою обов’язкової та оригінальної програм одесити перебували на тому ж таки 16–му місці. Залишалося сподіватися на кращий результат у довільному танці. Нагадаємо, на попередньому ЧС Ганна й Сергій були вісімнадцятими.

А за золоті нагороди в цьому виді боротьба розгорілася не на жарт. Після першого дня лідирував російський дует Оксани Домніної та Максима Шабаліна. Другу сходинку посідали американці Таніт Белбін та Бенджамін Агосто, які обійшли росіян в оригінальному танці. У загальному заліку першість тримали росіяни, але переслідувачі відставали лише на одне очко.

Ще гірше за наших танцюристів виступив киянин Антон Ко­валевський у одиночному розряді. Довільний прокат поставив його на 23–тє місце, але дещо вищий результат, показаний «для затравки», дозволив зупинитися на 22–й підсумковій позиції. Своїм виступом Ковалевський гарантував для України єдине «чоловіче» місце на Олімпіаді–2010.

А переможцем став американець Еван Лисачек, який був другим після стартового дня, але найвдаліше виступив у довільній програмі. «Срібло» здобув ще один «сюрприз» — канадець Патрік Чан. А знаменитий француз Брайан Жубер, який лідирував після першого дня змагань, у підсумку третій.

І неможливо не згадати про неочікувані результати казахського спортсмена Дениса Тена. Після стартової «сімнадцятки» він отримав шосту суму балів за довільну композицію; як підсумок — восьме підсумкове місце, яке можна вважати неабияким успіхом для Казахстану.