Мер не з космосу, а з народу

Мер не з космосу, а з народу

Міжнародна неурядова організація «Мери світу» зі штаб–квартирою в Лондоні з 2004 року укладає рейтинги найкращих міських голів. Найуспішніший із мерів щороку отримує нагороду. Переможців обирають за підсумками інтернет–голосування та за висновками фахівців організації. «Найкращим мером світу» визнавали міських голів столиці Албанії — Тирани — Еді Рама (2004), Афін — Дора Бакоянніс (2005) та Мельбурна — Джона Со (2006). З 2007 року принцип визначення переможця вдосконалено: головна нагорода відтак отримала назву «Приз найкращому мерові світу» і призначається голові міста з населенням більше 500 тисяч мешканців, а допоміжна — Почесна грамота — присуджується мерові міста, населення якого нараховує менше ніж півмільйона. Минулоріч найкращим мером визнано Хелен Зілле, голову Кейптауна (Південно–Африканська Республіка), а «Почесна грамота найкращому мерові» дісталася голові Цюріха (Швейцарія) Елмару Ледергерберу. В обґрунтуванні перемоги Хелен Зілле зазначено: «У ПАР рівними їй є лише Дезмонд Туту та Нельсон Мандела». Зілле є не лише мером одного з найкрасивіших міст світу, а й лідером провідної опозиційної партії країни — «Демократичний альянс».

Як наш бичок хорватів «забодав»

Як наш бичок хорватів «забодав»

Рибалки скаржаться на появу в Дунаї та його притоках Купа і Мура — агресивних рибок, що в нас відомі як бички, а в Хорватії мають назву «главоч», повідомляє хорватська газета «Ютарні ліст». Бички, що піднялися з Чорного моря вгору за течією Дунаю, поїдають ікру та мальків рибок білої риби, щуки, судаків. Бички влаштовують оргії в місцях їхнього нересту. Чорноморські прибульці вже настільки порушили екологічний баланс, що з дунайських вод Хорватії зникли річкові чайки, оскільки для них не залишилося корму. Для цих птахів жиласті тверді бички неїстівні. Багато рибалок тепер змушені полишати свій фах та слідом за чайками перебазовуватися на сільськогосподарські угіддя.

17 міліметрів Дракули

17 міліметрів Дракули

Природа ще не розкрила всі свої таєниці людям, або демонструє примхи еволюції, які дивують учених. Дослідники з лондонського Музею природничої історії в спеціалізованому журналі британського Королівського наукового товариства повідомили про виявлення маленької рибки довжиною всього 17 міліметрів, якій дали грізне ім’я «Дракула». Цей підводний малюк–потвора, що водиться у світі лише в одній невеликій річці у Бірмі, справді заслуговує на таке прізвисько, бо замість звичайних зубів має кістяні ікла.

Всі статті рубрики