НОВИНИ ПЛЮС

27.03.2009

Вибори в Тернополі

Головою Тернопільської обласної ради обрано 38–річного представника ВО «Свобода» Олексія Кайду. Як передає УНІАН, за його кандидатуру проголосували 90 депутатів, два – проти (загалом зареєстрвоано 106). Не голосували представники Партії регіонів, а представники БЮТ узагалі не брали участі в сесії. Конкурентом націоналіста був представник «Єдиного центру» Олег Крижовачук.

Візовий режим із Євросоюзом

Глава секретаріату Президента Віктор Балога попереджає, що Україна може скасувати безвізовий режим із Євросоюзом. За його словами, Європа так і не послабила візовий режим для України. Під час недавніх переговорів у Чехії українська сторона не одержала позитивної відповіді щодо прагнень домогтися послаблення візового режиму. «Ледь не кожен українець може розказати історію своїх візових поневірянь. Таке ставлення принизливе», — цитує Балогу прес–служба Президента. При цьому він відзначив, що «йдеться не про ревізію курсу України на інтеграцію в Європу, а про захист своїх інтересів». «Такими діями Київ розраховує спонукати уряди європейських держав до реальних, а не декларативних кроків нам назустріч», — наголосив Балога.

Тим часом Європейський парламент затвердив нові біометричні параметри, які будуть використовуватися у візах, що видаватимуть країни ЄС. Серед іншого, для видачі віз буде потрібно надати цифрове фото і відбитки десяти пальців.

Нарада в Президента

Сьогодні Президент проведе традиційну щотижневу зустріч із першими особами держави: Прем`єр–міністром, Головою Верховної Ради та головою Національного банку. «Мета наради у Віктора Ющенка — поставити остаточну крапку у справі повернення роботи місії МВФ до України», — заявила на брифінгу прес–секретар Ірина Ванникова. Пообіді в секретаріаті Президента також відбудеться засідання РНБО.

Моніторинг ПАРЄ

Із 5 по 8 квітня в Україні перебуватимуть доповідачі Моніторингового комітету Парламентської асамблеї Ради Європи. «Це черговий візит, який передбачає зустріч із вищими посадовими особами, парламентаріями, представниками політичних партій та неурядових організацій», — повідомив директор Бюро інформації Ради Європи в Україні Олександр Павліченко. За його словами, спостерігачі мають намір підготувати аналіз ситуації в Україні, щоб винести на обговорення наступної сесії ПАРЄ.

Новий орден — Хрест Мазепи

Віктор Ющенко запровадив нову відзнаку Президента України — «Хрест Івана Мазепи». Своїм указом глава держави доручив Кабінету Міністрів здійснити фінансове і матеріальне забезпечення виготовлення знаків, посвідчень до них та футлярів.