Поки «Космос» рушає в президенти,

27.03.2009

У час, коли неприязнь до нього сягає піку, столичний мер Леонід Черновецький уперше оголосив, що має намір брати участь у президентських виборах 2010 року. Раніше таку можливість передбачали інші політики й політологи, а вчора на прес–конференції офіційну заяву у своєму стилі зробив сам градоначальник: «Я обов’язково буду брати участь у президентській кампанії. Чи виграю я вибори — це залежить від Господа Бога, і більше ні від кого».

Аналізуючи можливості своїх суперників, улюбленець київських бабусь відзначив, що рівні шанси на перемогу є в Прем’єр–міністра Юлії Тимошенко, лідера Партії регіонів Віктора Януковича та екс–Голови Верховної Ради Арсенія Яценюка. Нижчі шанси, на думку Черновецького, у Віктора Ющенка.

Що цікаво: пан Черновецький наступного року хотів би взяти участь лише в одній виборчій кампанії — президентській — і уникнути чергових виборів київської міської влади. Принаймні днями Конституційний Суд почав розгляд справи за поданням із Хрещатика, 36 щодо строку повноважень депутатів місцевих рад і сільських, селищних, міських голів. Про це журналістам повідомив затятий опонент Черновецького, глава Шевченківської райдержадміністрації Віктор Пилипишин. За його словами, «космічний» мер звернувся до КС, аби продовжити свої повноваження ще на три роки. Черновецький хоче з’ясувати тонкощі статті 141 Конституції: чи справді після дострокових виборів обраний на посаду міський голова буде повноважним лише до планових виборів (у даному випадку — до березня 2010 року), чи він має відпрацювати «законний» чотирирічний термін, якщо рахувати від перевиборів травня–2008? Раніше це питання мало єдину відповідь, але очевидно, що Леонід Михайлович зацікавлений у тому, щоб зберегти під собою Київ «без бою», тож Конституційний Суд розпочав із цього приводу «усне слухання».

Однак існує можливість, що Льоня–Космос не втримається на посаді навіть до 2010 року. Принаймні активних зусиль для цього докладає вже згаданий пан Пилипишин. Учора відділ інформаційної політики Шевченківсь­кої райради, де заправляє представник Блоку Литвина, поширив через ЗМІ «Звернення голови Шевченківського району Віктора Пилипишина до всіх депутатів–киян». У цій відозві районний голова закликає якнайшвидше «скинути з пліч столиці» «баласт» у вигляді Черновецького. 19 березня Шевченківська райрада прийняла рішення щодо проведення референдуму про недовіру міського голови та ініціювала збори депутатів усіх рівнів, які є киянами. На думку Пилипишина, такі збори слід провести 10—20 квітня, аби вони ініціювали загальноміський референдум за відставку мера та сформували ініціативну групу для збору підписів.

Пилипишин звинувачує Черновецького в тому, що «з перспективної європейської столиці Київ перетворюється на мегаполіс, де панують корупція, здирництво, де не працює жоден закон, де політику міста визначає мер, якого ненавидять 80 відсотків киян... Заборгованість міста за енергоносії перевищує 1 млрд. грн., перед підрядними організаціями — 3 млрд. грн.; виробництво на підприємствах зменшилось у середньому на 30 відсотків; Київ має найбільшу в Україні заборгованість із заробітної плати — 300 млн. грн. І це лише верхівка айсберга... Неадекватна поведінка мера, його «вокальні гастролі», мітинги, хвороби та відпустки загострили ситуацію до крайньої межі. Ризик соціального вибуху сьогодні високий як ніколи».

У цьому контексті варто нагадати, що останнім часом проти Черновецького виступає також секре­таріат Президента, натомість ходять чутки про те, ніби з Юлією Тимошенко «пан Космос» уклав такий собі пакт про ненапад.