Тимошенко й Ахметов домовилися полюбовно

26.03.2009

Однією з чільних обіцянок лідера партії БЮТ перед минулими парламентськими виборами було повернення у державну власність компанії «Дніпроенерго», яка перед цим стала власністю структури, підконтрольної відомому бізнесмену Рінату Ахметову. Оборудка через викуп боргових зобов’язань багато кому видавалася підозрілою, оскільки до болю нагадувала звичну схему — «довести до банкрутства, купити за копійки». Юлія Тимошенко називала цей викуп черговою несправедливістю та обіцяла побороти її зі своїм приходом до влади. «Гарантуємо повернення «Дніпроенерго» народові», — навіть було написано на передвиборчих буклетах БЮТ.

Битва уряду зі «структурою Ріната» попервах і справді виглядала грізно. Державні чиновники наполягали на тому, що проведена новим власником емісія акцій незаконна, й стверджували: народові України належить 76,04 відсотка акцій. Приватний же власник ствер­джував, що лише половина. Втім, чим більше спливало часу, тим повільніше точилися «бойові дії».

Позавчора ж, інформує газета «Дєло», у тривалому протистоянні поставили крапку. Вона виглядає не менш дивно, ніж початок конфлікту. Так, держава несподівано погодилася, що їй належить лише 50%+1 акція. Пояснення виглядало непереконливо: у складних фінансових умовах, мовляв, треба забезпечити стабільну роботу підприємства. Проте така пропорція зовсім не означає, що уряд отримав контроль над прибутковою структурою. За схемою розподілу повноважень, держава отримала більшість у наглядовій раді, у тому числі крісло її керівника. Однак реальне керівництво залишилося в руках приватної фірми «ДТЕК», що належить одній із найбагатших осіб України.

Але найбільшою поразкою стала втрата контролю за реєстратором акцій «Дніпроенерго». Раніше цю роль виконував «Укрнафтогаз», який не реєстрував зменшення частки держави. Це дозволяло державній структурі «Енергетична компанія України» самостійно проводити збори та не зважати на думку донецького олігарха. До минулого вівторка... Відтепер акціями «Дніпроенерго» опікуватиметься чи не найвідоміша в Україні фінансова структура — «Промінвестбанк». Це рішення «ДТЕК» лобіювала ще з кінця минулого року. І не дивно — особливо, якщо зважити, що приблизно в цей період акціонерами «ПІБу» стали «донецькі» брати Клюєви та російський «Внєшкомбанк».

Експерти вважають, що подібне рішення — не що інше як результат компромісу між керівником уряду та вітчизняним мільярдером. Про деталі якого країна довідається дуже нескоро.