Відлітає твій літак...

26.03.2009
Відлітає твій літак...

За відсутності Тимошенко її старанно копіював пан Турчинов. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Будь–який офіційний захід без першої особи завжди виглядає блідо. Засідання Кабінету Міністрів без Юлії Тимошенко — особливо. Права рука Прем’єра Олександр Турчинов запізнився на сорок хвилин, аби розповісти поріділому журналістському пулу: доручення шефа він виконав. Отже, Верховна Рада, як і обіцяла перед вильотом до Японії Юлія Володимирівна, таки розгляне у найближчий вівторок урядовий антикризовий пакет. Аби отримати «чесне депутатське», що парламентарії голосуватимуть, а не звично блокуватимуть трибуну, Турчинов уже на дев’яту годину ранку прибув до будинку з прозорим куполом та розмовляв із Головою Верховної Ради і керівниками фракцій.

 

Є добре. Але може бути краще...

«Це буде перший антикризовий пакет», — Олександр Турчинов чомусь забув про цілу низку антикризових законів, що їх народні обранці підтримали ще наприкінці минулого року, і якими, за словами Юлії Володимирівни, активно керується уряд. У напрочуд стислому вступному слові перший віце–прем’єр анонсував теми, які мали обговорити міністри за закритими дверима: реорганізація ринку цінних паперів, нові підходи в енергозбереженні (тобто перехід на резервні джерела енергії) та пожвавлення приватизації. «І давайте позбавимо себе такої слабини, як прийняття рішення з голосу», — Олександр Валентинович навіть зробив спробу позиціонувати себе як сильного керівника. Хоча навіть здалеку було видно, як старанно він намагається копіювати Юлію Тимошенко — ходою, жестами, навіть відтворив фірмову манеру тендітної Леді Ю виступати, стоячи біля крісла та спираючись руками об стіл. Щоправда, час від часу зводив пальці в замок, як полюбляють стояти перед публікою пастори, переважно протестантські.

Кабмін не драматизує ситуацію з украй поганим наповненням бюджету, що склалася нині в Україні. Виконувач обов’язків міністра фінансів Ігор Уманський вважає: березень — місяць підступний. Причому в докризову пору було так само. Тобто щороку, за словами Уманського, впродовж двох декад першого весняного місяця доходна частина поповнюється «стримано». «Можна простежити за динамікою березня будь–якого року, — так само стримано пояснив він. — А з 20–х чисел починається повернення короткотермінових запозичень Пенсійному фонду. Плюс надходження від податківців і митників». Тож уряд, за словами головного фінансиста, сподівається, що фіскальні органи врятують кошторис.

«Спрощенцям» накажуть розкошелитися?

У самого Пенсійного фонду, незважаючи на численні чутки про його фінансові проблеми, абсолютний «ноу проблемс». Принаймні так вважає очільник Пенсійного фонду Олексій Зарудний. За його словами, фонд скерував на потреби пенсіонерів 13,3 мільярда гривень. Ще в понеділок останні порції грошей мали надійти в регіони, а вчора — на пошти та відділення «Ощадбанку». З коштами у Пенсійному проблем жодних: надходження кош­тів, за словами Зарудного, зафіксовано на позначці 113%. З 2 квітня фонд почне фінансувати квітневі пенсії, а з 4–го — їх уже виплачуватимуть.

Проте навіть така ідилічна картина не може не тривожити керівництво Кабінету Міністрів, і воно готове до радикальних дій, аби люди літнього віку жили ще краще. Вчора на два голоси — виконувача обов’язків міністра фінансів та голови Пенсійного фонду — прозвучав фактично повтор заяви Юлії Тимошенко, який може означати тільки одне: уряд має намір узятися за суб’єкти підприємницької діяльності, що працюють за спрощеною системою оподаткування. «Не може бути ситуації, за якої вчитель, шахтар, лікар сплачують внески, за рахунок яких утримуються в майбутньому пенсіонери, які займалися приватним бізнесом», — заявив журналістам Ігор Уманський. «Якщо в середньому у нас внесок [до Пенсійного фонду] за найманого працівника — 600 гривень на місяць, то суб’єкт спрощеної системи оподаткування сплачує 60 до 80 гривень», — за півгодини вже в іншому залі додав Олексій Зарудний та заявив — підхід має бути рівним до всіх.

Ця норма — про збільшення відрахувань до Пенсійного фонду від «спрощених» підприємців — імовірно, міститься в антикризовому пакеті, який обговорюватимуть у вівторок. Принаймні так натякнув пан Уманський. Здогадатися, яку реакцію викличуть подібні нововведення, неважко: на спрощеній системі нині працює величезна армія дрібних підприємців, що через економічну кризу переживають далеко не кращі часи. Зрештою, намагання «щемити» їх порушує численні обіцянки, які бере на себе уряд та навіть у дечому вступає у протиріччя з міжнародними зобов’язаннями України перед донорами. Зрештою, якщо справи у Пенсійному фонді й справді такі блискучі, то навіщо зайвий раз дратувати народ?

 

БОРЖНИКИ

Російський Чорноморський флот не сплатив лише місту Севастополю 3,5 млн. гривень до Пенсійного фонду. Таку інформацію оприлюднив учора Олексій Зарудний. За його словами, український уряд підготував відповідну претензію своїм російським колегам, уже невдовзі цього листа покладуть на стіл Володимиру Путіну.