Замість з’їхатись — роз’їхалась

26.03.2009
Замість з’їхатись — роз’їхалась

Чи розбудить Президент свою «сонну» партію? (Фото Данила Іваніва.)

З’їзд «Народного союзу «Наша Україна», який посадив Віктора Ющенка в крісло голови партії і проходив у кілька етапів, завершився. Хоч це й дивно звучить, закінчився без закінчення. Партія не спромоглася провести завершальний етап партійного форуму. Завтра, 27 березня, минає термін дії мандатів, виданих делегатам з’їзду іще взимку.

«Партія залишиться у підвішеному стані. Ті проблеми, які проявилися, залишаться невирішеними», — сказав у коментарі «УМ» член НСНУ, помічник одного з депутатів, попросивши не називати його імені. Частина партійців сподівалася, що на завершальному етапі з’їзду будуть прийняті рішення, які означать перед «Нашою Україною» нові перспективи. Принаймні дадуть відповідь на запитання, чи існуватиме партія далі, чи, можливо, вона вже вичерпала свої перспективи.

З’їзд мали б скликати керівні органи партії. Але ані рада НСНУ, ані президія з цього приводу не збиралися. В центральному офісі «Нашої України», за даними «УМ», працівників попросили піти у відпустку (наразі на тиждень). А на запитання про те, що коїться з партією, відповідають: «Фантасмагорія».

Утім, член президії «Нашої України» Степан Барна вважає, що закінчення терміну дії мандатів не є проблемою. «З’їзд цей — позачерговий. Правова легітимність його припиняється, і далі ми можемо говорити про скликання нового з’їзду. За статутом, черговий з’їзд має відбутися у березні–квітні», — відзначив у коментарі «УМ» голова «молодіжки» «Нашої України». За словами Барни, рішення про скликання з’їзду буде прийняте на найближчому засіданні керівних органів.

Найвідданіші члени НСНУ сподіваються, що справи в партії таки підуть на краще. Зокрема, вони покладаються на Віктора Ющенка, який недавно заявив про намір ближче взятися за справи партії. Зокрема, йдеться про зміну кадрів. «Сьогодні треба зробити модернізацію, серйозні зміни, починаючи з президії партії, ради партії, закінчуючи керівництвом партії в областях», — сказав Віктор Ющенко у Брюсселі.

Степан Барна сприймає це як позитивний сигнал. «Намір здійснити кадрові ротації — хороше рішення, — каже Барна. — Є дуже багато зауважень до низки членів партії, які займають позицію, діаметрально протилежну до позиції більшості, до позиції голови партії. Насамперед ідеться про тих, хто вступив у коаліцію [з БЮТ і Блоком Литвина в парламенті]».