Мегре з податкової

26.03.2009

Збирати податки, розплутувати складні кримінальні справи, встановлювати, що за таємничі особи обкладають підприємців незаконною даниною, для них — раз плюнути. Оперативники і слідчі з Державної податкової адміністрації могли б про свої розслідування злочинних перипетій розказувати цілодобово, описувати свої пригоди у десятках прес–релізів, але до прес–релізів у ЗМІ ставляться з недовірою. Тому податківці вирішили «кувати» свій імідж у твердих палітурках.

Державне видав­ниц­т­во при ДПА, яке раніше випускало журнал «Вісник податкової служби України» та різні записники податківців, недавно презентувало нову книжкову серію «Детективи. Пригоди. Архіви» (непогана розшифровка абревіатури). Вийшли перші три повісті на податкову тематику — «Стація Безодні», «Три життя Хранома», «Спадкоємець імперії». У центрі подій — оперативник, генерал Валентин Житич, який переходить з однієї книжки в іншу. Автор Георгій Вісник — нікому не відомий письменник. Насправді це колективний псевдонім, який об’єднав письменників із різних областей України. Авторські права належать Сергію Бортнікову, Богдану Пташнику, Ростиславу Мусієнку із Творчого об’єднання пригодників і фантастів Національної спілки письменників України. «Псевдонім Георгій Вісник вибрали не випадково. Для нас важливо сформувати позитивний імідж міліціонера–податківця і донести інформацію про його роботу до людей», — зазначив керівник проекту Юрій Бондар.

Минулого року на прохання ДПА України у Спілці письменників був оголошений конкурс серед українських майстрів пригодницького жанру. Бажаючих письменників попрацювати з начальниками податкової запрошують до співпраці. А оскільки тема знайшла відгук у трепетних серцях вітчизняних літераторів, то серія буде продовжуватися. «Коли заходиш у їхні кабінети, п’єш із ними каву, говориш про життя, то бачиш перед собою інтелігентних, веселих і щирих хлопців. Але коли ці хлопці приходять до тебе на підприємство, щоб зібрати податок і все до крапки з комою перевірити, то вони справляють зовсім інше враження. Авторів консультував генерал–майор податкової міліції Йосип Бучинський, так що прогалин і некомпетентності в сюжеті немає», — каже редактор серії, керівник Творчого об’єднання пригодників і фантастів Микола Славінський.

За словами видавця, детективи про податківців будуть продаватися в усіх книгарнях України. А якщо їх там ніхто не купуватиме, то будуть просувати своїми шляхами — через ті ж податкові. «Детективи мають приносити прибуток. Це вартісна художня література. Ми їх видавали не для реклами», — сподівається на успіх Бондар.

У кожній із повістей оперативників і податківців майстерним пером і ніби від однієї руки описано як суперменів сьогодення. Вони садять «відморозків», які з бізнесменів здирають гроші за так званий «дах», слідкують, щоб не «косили капусту» під політичні сили перед виборами, потрапляють під свинець автоматів. І жодного негідного вчинку, жодної фрази, яка б спустила з п’єдесталу надлюдину з ДПА.

«Хочемо, щоб у людей було розуміння необхідності чітко дотримуватися податкового законодавства. Ми намагаємося бути відкритими у своїй діяльності та створити справжні партнерські стосунки з платниками податків. Для цього вдалися навіть до таких нестандартних умов, як серія детективних видань», — наголосив начальник слідчого управління ДПА України Йосип Бучинський.

Гортаючи пригодницькі книжки невеликого формату, на якісному папері, написані добротною українською, розумієш, що мистецтво піаритися почало процвітати навіть у податківців.