Кажемо «Лос–Анджелес», думаємо «Ванкувер»

26.03.2009
Кажемо «Лос–Анджелес», думаємо «Ванкувер»

У довільній програмі Станіслав Морозов та Тетяна Волосожар мають стрибати ще вище. (Фото Рейтер.)

У ніч із вівторка на середу в серці американського штату Каліфорнія, Лос–Анджелесі, стартував чемпіонат світу серед фігуристів. Цей форум можна сміливо назвати репетицією олімпійського турніру, адже до 29 березня спортсмени змагатимуться не лише за місця на п’єдесталі, а й за путівки до Ванкувера на Ігри–2010.

 

За крок від п’єдесталу

Шестеро заявлених українців виступа­ють у всіх видах програми. Жіноче та чоловіче катання представляють Ірина Мовчан із Дніпропетровська та киянин Антон Кова­левський; серед танцювальних дуетів заявилися Ганна Задорожнюк та Сергій Вербилло; у парному катанні слідкуватимемо за виступом Тетяни Волосожар та Станіслава Морозова, які є нашою головною надією (на недавньому чемпіонаті Європи посіли четверте місце).

У перший день майстерність демонстрували танцюристи в обов’язковій програмі та пари — в короткій. Серед усіх наших найвище проміжне місце посіли Морозов і Волосожар, які поки шості з сумою 64,10 бала. Від третього місця киян відділяють три пункти. Лідерство ж прогнозовано захопили представники Німеччини у складі Робіна Шолкови та уродженки України Олени Савченко, які на чотири бали відірвалися від найближчих переслідувачів — російського дуету Кавагучі/Смирнов.

Цікаво, що нинішні лідери є вихованцями школи німецького тренера Інго Штойєра, під орудою якого зараз займаються і наші фігуристи. І саме через цього фахівця в українському фігурному катанні виникла неприємна ситуація. Напередодні від’їзду до США Морозов та Волосожар заявили, що тренуються в німця у борг, оскільки грошей на оплату його праці федерація не знайшла. («Спортивний» міністр Павленко сказав, що тримає ситуацію на контролі й особисто пообіцяв її розв’язати). Більше того, до останнього моменту не було відомо, чи знайдуться кошти на квитки до Лос–Анджелеса. Як бачимо, принаймні частину проблеми функціонери вирішили.

Цієї ночі пари змагалися в довільній програмі, за підсумками якої й визначалися призери. Нашим спортсменам, аби зійти на п’єдестал, потрібно не тільки безпомилково відкатати свій виступ, а й сподіватися на помилки конкурентів. На Олімпіаду до Ванкувера поїдуть 16 найкращих пар за підсумками змагань.

Із прицілом на майбутнє

Гірший результат продемонстрували танцюристи Задорожнюк та Вербилло, які після обов’язкової програми — лише 15–ті (30,34 бала). Одесити стартували з південноамериканським танцем пасадобль, але їхній виступ не надто вразив суддів.

На чемпіонаті Європи українці посіли сьоме місце, що є найвищим результатом у кар’єрі. Ганна Задорожнюк в інтерв’ю «УМ» тоді сказала, що присутність у Лос–Анджелесі американських та канадських спортсменів суттєво ускладнить одеситам боротьбу за високі місця. Пророцтво справдилося.

Саме представники Північної Америки та Росії зараз диктують моду в цьому виді фігурного катання. Після першого дня ЧС лідирують росіяни Домніна та Шабалін, на п’яти їм наступають два дуети з країни–організатора, Белбін/Агосто й Дейвіс/Уайт, та канадці Вірту/Мойр.

Утім для українців основним завданням тут є не боротьба за медалі, а просто потрапляння на Олімпіаду. До Ванкувера поїдуть 19 дуетів, тому сьогодні нашим співвітчизникам потрібно принаймні утримати поточне місце.

Система розподілу путівок на Ігри доволі складна. Зокрема, якщо за одну країну виступають два або більше учасників в одному виді програми, враховується загальна сума місць двох кращих представників. Якщо вона не перевищує число 13, країна отримує три перепустки на Олімпіаду. Якщо ця сума не більше 28, країна матиме два квитки до Ванкувера.

Учора ввечері за каліфорнійським часом у боротьбу вступили чоловіки, а завтра свою майстерність показуватимуть жінки. Тут розіграють 24 перепустки на Ігри–2010.