Почесний Негода Черкащини

25.03.2009
Почесний Негода Черкащини

Знак почесного громадянина Черкащини, виготовлений із золота, дружині Миколи Негоди вручив голова Черкаської облради Володимир Гресь. (Фото автора.)

Черкащани вшанували свого відомого земляка — автора пісні–реквієму «Степом–степом...», письменника Миколу Негоду, назвавши його почесним громадянином Шевченкового краю. На жаль, Микола Тодосійович, котрий написав багато інших пісень, 12 поетичних збірок, драматичну поему «Дума про Кобзаря», історичну драму «Гетьман», романи «Холодний Яр», «Отаман Мамай», «Божа кара», не дожив до цієї урочистої миті. Торік він помер на 81–му році життя. Тож нагороду в Черкаській обласній раді вручили його дружині — Лідії Терентіївні.

«Наша родина вдячна черкащанам за таку увагу і підтримку. У свою чергу, ми хочемо виконати заповіт Миколи Тодосійовича й передати його бібліотеку Черкаському національному університету імені Богдана Хмельницького. Нам дуже хочеться, аби зібрані ним книжки та його власні твори читала молодь», — сказала на врученні нагороди дружина поета Лідія Терентіївна. В Черкаській обласній раді кажуть, що вдові письменника Миколи Негоди до знака з обласного бюджету буде виплачено одноразову грошову винагороду в розмірі 10 мінімальних зарплат. Водночас Лідія Терентіївна щомісячно одержуватиме стипендію в розмірі мінімальної заробітної плати. Ці кошти вдова Миколи Негоди одержуватиме довічно.