Хочеш води? Стій у черзі до клозету!

25.03.2009

Юлія Тимошенко, яка в неділю ввечері прибула до Брюсселя для участі в саміті на підтримку інвестицій в українську газотранспортну систему, теоретично могла взяти участь у встановленні незвичайного світового рекорду: там якраз влаштовували найдовшу чергу в... туалет.

Ініціатором акції з нагоди Всесвітнього дня води виступило бельгійське відділення Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), яке в такий спосіб привернуло увагу преси та громадськості до проблем нестачі води на планеті. За даними ЮНІСЕФ, кожні 20 секунд у світі через брак води помирає одна дитина, а кожен восьмий мешканець Землі не має прямого доступу до питної води. Нестача життєдайної вологи часто призводить до поширення різних захворювань, особливо серед дітей.

Відтак у неділю на брюссельській площі Іспанії спеціально встановили кабінку пересувного туалету. Відгукнувшись на заклики організаторів, у чергу до вбиральні вишикувалося 756 осіб, повідомляє телеканал «Ля ун». Для світового рекорду потрібно було 500 людей, тож нове досягнення бельгійців буде занесено в Книгу рекордів Гіннесса.

Бельгійська місія ЮНІСЕФ має намір боротися за поліпшення доступу до води. Того ж дня стартувала кампанія за чистоту і доступність води під назвою WASH (Water, Sanitation, Hygiene — «Вода, очищення, гігієна»). Активісти–«водники» планують зібрати близько 860 тисяч євро, які підуть на реалізацію проекту WASH у Малі й Болівії.