Пряма дорога криворіжців

25.03.2009

Після кількарічного занепаду український любительський бокс повертається на чільні позиції в Європі й світі. Жоден із найпрестижніших форумів не минає без нагород наших хлопців. Це підтверджує, що в країні добре працюють школи підготовки. Про те ж свідчить і чемпіонат України, який минулого тижня відбувся в Кривому Розі. На ринзі змагалося 180 боксерів з усіх регіонів України, а глядачі активно заповнювали Палац молоді й студентства — на фінальних боях у залі яблуку ніде було впасти.

За словами головного тренера збірної України Дмитра Сосновського, саме національна першість мала розставити боксерів за рейтингом у вагових категоріях, а фіналісти — з’ясувати, хто ж є першим номером команди, а хто — другим. «У мене є мрія, щоб у кожній вазі в нас було по Васі Ломаченку», — ділився думками наставник «синьо–жовтих».

Сам Василь Ломаченко, найкращий спортсмен країни минулого року, неабияк розважив публіку. Боксер із Білгород–Дністровського у своїй категорії 57 кг вийшов битися вперше після операції, але це не завадило йому «всуху» розібратися у фіналі з вінничанином Максимом Третяком (10:0). А от капітан команди Георгій Чигаєв «піднявся» з найлегшої ваги одразу на дві сходинки і все одно переміг.

Найпринциповішими вийшли протистояння у двох категоріях. У фінальній сутичці у вазі до 91 кг зійшлися два чемпіони Європи різних років. У підсумку кримчанин Олександр Усик у гострому суперництві за очками переміг Дениса Пояцику з Полтавщини. А от миколаївець Сергій Дерев’янченко (до 75 кг) засмутив місцеву публіку, переконливо здолавши новоспеченого переможця континентальної першості — криворіжця Івана Сеная.

Щоправда, Дерев’янченко отримав попередження від національної федерації, оскільки без її відома побував у Німеччині у професіональному клубі. «Ми не проти того, щоб боксери переходили в профі, але ж треба узгоджувати ці моменти з ФБУ», — переконаний пан Сосновський. Як приклад чемного розставання з любительським боксом можна навести поведінку бронзового призера Олімпійських ігор–2008 — В’ячеслава Глазкова. Луганчанин підписав контракт із компанією братів Кличків — K2 East Promotions, поінформувавши про це федерацію.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Чоловіки (Кривий Ріг). Переможці вагових категорій. До 48 кг — Денис Козарук (Вінницька обл.). 51 кг — Олександр Грищук (Донецьк). 54 кг — Георгій Чигаєв (Львівська). 57 кг — Василь Ломаченко (Одеська). 60 кг — Дмит­ро Буленков (Херсон). 64 кг — Олександр Ключко (Миколаїв). 69 кг — Тарас Шелестюк (Суми). 75 кг — Сергій Дерев’янченко (Миколаїв). 81 кг — Олександр Гвоздик (Харків). 91 кг — Олександр Усик (Крим). Понад 91 кг — Роман Капітоненко (Київська).