Зі «Щитом» чи на «Щиті»?

24.03.2009

До погрому наметового містечка ініціативи «Геть усіх!» на майдані Незалежності, що трапився минулої п’ятниці о п’ятій ранку, причетні члени громадської організації «Щит». У цьому переконаний начальник столичного главку МВС Віталій Ярема.

Нагадаємо, тоді близько сотні чоловік у камуфляжній формі напали на намети й знесли їх. Лідер партії «Братство» та руху «Геть усіх!» Дмитро Корчинський, сам відомий багатьма провокаціями, одразу звинуватив в усьому МВС. Мовляв, це їхня робота, бо побиті активісти упізнали в нападниках кількох правоохоронців із Харківщини.

Міліція відхрещувалася від причетності до нападу більш як добу, доки в суботу вустами генерала Яреми навела докази. Мовляв, трощили намети не ми, а колишні колеги з новоствореної ГО «Щит», яку ще не встигли зареєструвати в Мін’юсті. До «Щита» увійшли ветерани спеціальних підрозділів силових структур, учасники бойових дій.

«Встановлено, що ці події організовані громадянином Олександром Ємчуком, який представляє громадську організацію «Щит», — каже пан Ярема. — Міліція вживає усіх заходів для встановлення і затримання Ємчука. За місцем проживання він не перебуває. Закликаю його з’явитися в органи внутрішніх справ і дати свідчення, оскільки міліція його все одно знайде».

Ранковий напад готувався таємно. Допитані слідчими три водії автобусів розповіли, що їхній транспорт замовили близько третьої години на вулицю Ямська і на майдан. Водії не знали, що підвозити доведеться «бійців» для погрому.

Згідно із записами відеокамер зовнішнього спостереження, напад на наметове містечко тривав лише дев’ять хвилин. Генерал Ярема переконаний, що наряд ППС, який спостерігав за нападом, діяв професійно, бо патрульні переписали номери автобусів й перевірили документи у Ємчука. Останній повідомив міліціонерам, нібито має дозвіл Київської міськдержадміністрації на знесення наметів.

«Затримувати втрьох шістдесят чоловік було б недоцільно, оскільки їм або довелося б застосовувати табельну зброю, або можна було її втратити, — каже Віталій Ярема. — Водночас у мене запитання до підлеглих: чому підрозділи швидкого реагування міліції після отримання інформації про подію від наряду ППС прибули не через п’ять хвилин, а пізніше, внаслідок чого жоден нападник не був затриманий? Я не знімаю відповідальності з себе і своїх підлеглих. Тому ми проводимо службове розслідування».

Цікаво, що за два дні до нападу Олександр Ємчук разом із колегами по «Щиту» провів прес–конференцію. Тоді він заявляв, що ГО «Щит» протидіятиме анархії, корупції та замовним політичним акціям, сприятиме наведенню порядку. За словами ветеранів спецпідрозділів, вони «категорично проти депресивної та агресивної політичної реклами, брудних і безглуздих наметів, платних мітингувальників та різних провокаторів».

Учора під вечір, коли цей номер «УМ» готувався до друку, пан Ємчук провів в агенції УНІАН прес–конференцію й не переймався тим, що міліція бажає його затримати. Станом на 17.20 правоохоронці попросили забратися з–під приміщення 20—25 активістів «Щита», які з прапорами підтримували Ємчука. І ті виконали прохання...