Небо. Літак. Дівчина

21.03.2009
Небо. Літак. Дівчина

Після тривалої конфронтації у стосунках двох Ю намітився конструктив? (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

Віктор Ющенко і Юлія Ти­мошенко, суперечки між якими дратують уже навіть Європу, довели, що можуть перебувати на одній території цілком безпечно одне для одного і людей навколо. Перебуваючи у Брюсселі, В. Ю. і Ю. Т. майже не перетиналися, зате додому вирішили летіти разом, в одному літаку. Перед тим обоє українських керівників взяли участь у саміті Європейської народної партії.

Про що говорили Тимошенко і Ющенко протягом трьох годин у спільному замкнутому просторі, їхні прес–служби не повідомляють. Але практика спільних подорожей може стати постійною: Президент уже запропонував очільниці Кабміну найближчими днями знову розділити на двох один літак. 23 березня у Брюсселі відбудеться конференція з модернізації української газотранспорт­ної системи, і Віктор Андрійович запросив Юлію Володимирівну летіти на цей захід разом. І поспілкуватися можна, й державні кошти заощадити. Щоправда, літак Державного управління справами, яким зазвичай подорожує Президент, дещо тіснуватий, але заради такої нагоди гріх не потерпіти. А журналістами, які традиційно ділять один салон з охороною й обслуговуючим персоналом, в державних інтересах можна й пожертвувати.

Тим паче що між двома першими особами в державі нібито намітилося порозуміння. Принаймні під час саміту ЄНП Тимошенко заявила, що готова до співпраці з Ющенком.

Прем’єр–міністр Юлія Тимо­шенко заявляє, що готова до співробітництва з Президентом Віктором Ющенком. «Я ще раз хочу сказати, що я повністю готова до співробітництва з Президентом, була і буду, щоб захистити Україну під час кризи, — запевнила леді Ю. І одразу ж попередила: — Перший і абсолютно конкретний крок, якого очікують усі керівники, з ким сьогодні зустрічалися я і Президент, — це два законопроекти, що є складовою програми МВФ. Це пенсійний і акцизний закони, які ми повинні проголосувати найближ­чими днями. Якщо фракція Президента проголосує їх — будемо вважати, що перший крок до співробітництва зроблено, і це дозволить повернути в Україну місію МВФ». Цікаво, що пані Юлія мала на увазі під «фракцією Президента» — «НУНС», в якій певна частина входить у коаліцію і Ющенка не надто підримує, «Єдиний центр» Віктора Балоги, «За Україну!» В’ячеслава Кириленка?..

Тим часом глава держави також розповів про те, на якому ґрунті може порозумітися з Прем’єром. За його словами, платформою для такого порозуміння може стати антикризова програма. «Період до виборів Президента — це не найкращий час оптимізувати стосунки між політичними опонентами, — зауважив Ющенко журналістам у Брюсселі. — Найкраща консолідація — це формування єдиного антикризового пакета. І це відновить співробітництво з МВФ». В. Ю. запевнив, що підпише всі рішення, які ухвалить Верховна Рада в рамках антикризового пакета. І висловився за продовження формату щотижневих зустрічей із Прем’єр–міністром, спікером Верховної Ради та головою Національного банку для вироблення антикризових кроків.

Водночас Президент зауважив, що нинішня коаліція не може проводити державницьку політику, бо до її складу не входить 226 депутатів. І «коаліція не подала на затвердження Прем’єра. Як це розуміти? Хіба так можна жити? — обурився Ющенко. — Чи атаки на НБУ? Я не знаю прикладів у Європі такої поведінки, щоб так грубо ставилося питання. Чи конфронтація навколо Фонду державного майна. Чи ситуація з МЗС?». В існуванні такого протистояння глава держави звинуватив недосконалу конституційну реформу 2004 року, яка «не сформувала противаг і балансів».

 

ПРЯМА МОВА

Зближення з Тимошенко триватиме заради інвесторів і кредитів

Президент Віктор Ющенко наголошує, що в умовах економічної кризи всі гілки влади мають працювати для цього разом. «Виклики, які стоять перед нашою країною, найкраще долати консолідовано», — про це він заявив учора в інтерв’ю «5–му каналу».

Глава держави також повідомив, що наступного тижня проведе чергову нараду за участю керівників усіх гілок влади, головна мета якої — завершення роботи над антикризовим пакетом задля продовження співпраці з Міжнародним волютним фондом.

Ющенко наголосив, що відновлення співпраці України з МВФ є одним із важливих компонентів боротьби із кризою в Україні, а також надзвичайно важливим сигналом для інвестора: «Це — зелене світло на світлофорі для інвестора: ідіть в Україну, не бійтеся. Ми сильні не тим, що беремо кредити, а тим, що до нас ідуть інвестиції, як внутрішні, так і зовнішні».

 

ДО РЕЧІ

Віктор Ющенко висловив здивування останніми кроками голови Служби безпеки України Валентина Наливайченка, який, є підозри, почав платити Юлії Тимошенко лояльністю за його підтримку під час затвердження на посаду. В інтерв’ю журналістам у Брюсселі Президент розповів, що перед відльотом зустрічався з Наливайченком. «У мене виникло багато питань, в тому числі щодо сказаного в рамках звіту СБУ. Там є над чим замислитися: чи не втручається політика в діяльність СБУ?» — пояснив В. Ю. Незабаром глава держави знову планує зустрітися з Наливайченком, щоб той «дав свою точку зору щодо заяв, які резонансно розійшлися серед журналістів». Зокрема, йдеться про намір Наливайченка зробити подання на звільнення заступника голови СБУ Тиберія Дурдинця.