Голови інстинкт

21.03.2009

Віктор Ющенко, який є головою партії «Наша Україна», заявив про те, що наприкінці березня має намір зосередитися на справах НСНУ, зокрема на кадрових перестановках. «Сьогодні треба зробити модернізацію, серйозні зміни, починаючи з президії партії, ради партії, закінчуючи керівництвом партії в областях», — сказав Віктор Ющенко журналістам, перебуваючи позавчора у Брюсселі. За його словами, «ці питання стоять на порядку денному, і з третьої декади березня ми починаємо їх вирішувати».

До 27 березня «Наша Україна» має провести заключний етап з’їзду, бо пізніше закінчиться дія мандатів делегатів. Не провести з’їзд — означає лишити партію в підвішеному стані. Очевидно, кадрові питання значною мірою будуть вирішені саме на з’їзді.

Ющенко відзначив, що партії «Наша Україна» в парламенті було завдано «підлого удару», коли «методом підкупу, політичної корупції було вирвано частину людей». «Ряд функціонерів у останні рік–півтора проявили себе як люди, для яких демократична ідея не є основною. Це кар’єристи, які готові нанести удар по фракції, розколоти її», — сказав Ющенко. Президент висловив обурення тим, що половиною фракції керує Прем’єрка, а рештою — «кілька інших центрів».

Нагадаємо, що, з одного боку, частина членів НСНУ в парламенті увійшла в коаліцію з БЮТ і Блоком Литвина, частина (в тому числі багато хто на місцях) — перейшла до партії «Єдиний центр».

Центри, про які говорив Віктор Ющенко, зійдуться в боротьбі на з’їзді. Наприклад, Ігор Жданов — колишній «зам» голови виконкому НСНУ — припустив, що при підготовці до партійного форуму можна чекати всякого, аж до спроб виключити Президента з лав «Нашої України». Віктор Андрійович за партійною «пропискою» належить до київського осередку, яким керує Микола Мартиненко — один із тих самих «функціонерів–кар’єристів». «Треба партійному загалу дати можливість самому визначитися, хто буде лідером, куди йти», — вважає Мартиненко.

«Наша Україна» ввійшла у скруту взимку. Президент очолив партію, але вона фактично розкололася. Керівні органи НСНУ перестали збиратися, виникли проблеми з фінансовим забезпеченням. Частина «нашоукраїнців» створили рух «За Україну!» і в разі чого готові будувати на його базі нову, іншу партію.

Віктор Ющенко заявив у Брюсселі, що зміни в «Нашій Україні» дозволять вирішити проблеми з фінансуванням партії і повернуть їй потужність.

Прикметно, що брюссельська заява Ющенка була поширена на сайті блоку «НУНС». До того інтернет–сторінка простоювала цілий місяць! Разом зі словами глави держави там було опубліковано ще три замітки — вітання Кириленку з народженням сина, Павленку та Третьякову — з нагоди дня народження.