Я — робот–супермодель

21.03.2009
Я — робот–супермодель

Топ–модель HRP–4C має параметри пересічної стрункої японки.

Післязавтра у світі моди станеться переворот: на Токійському шоу моди дебютує перша модель–гуманоїд. Робототехніки з японської компанії IT минулого вівторка презентували нову механізовану манекенницю — робота під назвою HRP–4C. На вигляд вона схожа на «звичайну японку». Під час демонстрації в місті Цукуба робот демонстрував характерні для моделей пози і навіть здивований вираз обличчя, відкривав рот та кліпав очима. Елегантна HRP–4C рухається завдяки 48 електродвигунам, які працюють від елементів живлення і розміщені в тулубі та голові робогуманоїда.

Кібермодель має вагу 43 кг та висоту 158 см (це середній зріст японок). Щоб виступати на показах моди, вона скинула зайві кілограми: прототип важив 58 кг, повідомляє агенція «Рейтер».

У розробці робота були задіяні не лише інженери, а й художники, які зробили обличчя механічної моделі схожим на героїнь популярних японських мультсеріалів для дорослих у стилі аніме.

Розробка моделі HRP–4C коштувала два мільйони доларів, але ці гроші повернуться після появи робота на ринку.

У Японії «мешкає» половина з наявних на цей час у світі 800 тис. промислових роботів. Експерти оцінюють потенціал ринку роботів–гуманоїдів у 10 млрд. доларів. Найбільша потреба в них відчувається в галузі обслуговування старих людей, відсоток яких у розвинених суспільствах постійно збільшується.