Хто пізно здав — той уранці виграв

19.03.2009

У ніч на середу Тернопільська ТВК підбила підсумки виборів до обласної ради. Рішення було прийняте близько 23.00. Учора вранці результати оприлюднили в «Новій Тернопільській газеті». «Ми почали друкуватися дуже пізно, але встигли дати підсумки», — розповів «УМ» заступник редактора газети Денис Лучка.

Головний противник тернопільської кампанії — Блок Юлії Тимошенко — намагається зупинити маховик виборчих процедур. Депутат обласної ради Володимир Бойко подав позов до Окружного адміністративного суду Києва, вимагаючи визнати протиправною бездіяльність ЦВК, яка дозволила проводити вибори на Тернопіллі. Бойко висунув перед судом клопотання: заборонити ТВК встановлювати результати виборів і оприлюднювати їх через пресу. І хоча суд задовольнив ці клопотання, тервиборчком встиг «опублікуватися» ще до рішення Феміди. Перше засідання суду за позовом Бойка відбудеться 20 березня.

Кажуть, тервиборчком виніс ухвалу проти ночі саме для того, щоб опоненти не встигли занести заяву в суд. Задум спрацював. Цікаво, що підсумки було надруковано не у відомчій газеті «Свобода» (офіціозі обласної ради та адміністрації), а в приватному виданні. Напевне, через те, що в «Новій Тернопільській газеті» було зручніше «притримати» друк до півночі.

Що ж до результатів, то вони не надто відрізняються від попередніх. Перше місце здобуло ВО «Свобода» — 34,69% (це дає 50 мандатів зі 120). «Єдиний центр» набрав 14,2% (20), Партія регіонів — 9,8% (14), БЮТ — 8,1% (12), Блок УНП — 7,99% (11), НСНУ — 5,52% (8), Блок Литвина — 3,6% (5).

Аби сформувати більшість, «Свободі» треба знайти 11 однодумців. Голова партії Олег Тягнибок заявив, що його сила готова йти в більшість з усіма фракціями, крім Партії регіонів.

Серед списку «призерів» найближчими до «Свободи» вважаються УНП та НСНУ. В «уенпістів» є якраз 11 голосів. «Ми ще не отримували пропозицій, хоча напередодні проводили певні консультації, — розповів «УМ» Ярослав Джоджик — депутат Верховної Ради, перший номер у списку Блоку УНП на виборах до облради. — Я вважаю, що ініціатива має надходити від «Свободи». Завжди було так, що перший крок робить та сила, яка набрала більше голосів. Очевидно, що саме УНП серед усіх суб’єктів, які перемогли до облради, найбільш близька до «Свободи» ідеологічно».

У НСНУ теж готові до консультацій. «Ми проведемо засідання депутатів майбутньої фракції, і тоді ухвалимо рішення. Поки що можливість творення більшості зі «Свободою» не розглядали, — каже кандидат від НСНУ Степан Барна. — Але ми чітко розуміємо, що саме «Свобода» першочергово претендує на посаду голови облради і формування більшості».

Барна додав, що його партія готова йти в більшість із будь–якою силою, крім «Регіонів» і БЮТ. Тобто гіпотетичний варіант альтернативної більшості, коли «Свобода» лишиться в меншості (а більшість утворять Партія регіонів, «ЄЦ», Блок Литвина, НСНУ і «перебіжчики»), наразі виглядає малоймовірним.

 

ГОЛОВНИЙ БІЛЬ

Щодо голови облради, то «срібний» учасник виборів — «Єдиний центр» — теж погодився, що «спікер» має бути від «Свободи». Чи означає це згоду «ЄЦ» на участь у більшості? Кількісно «єдиноцентристи» добряче зміцнили б більшість, хоча ідеологічно є різними зі «Свободою».

Консультації про «спікера» обіцяють бути не менш цікавими, ніж переговори про більшість. Бо навіть потенційні учасники «коаліції» висувають «Свободі» умови щодо кандидатури голови ради. «Ми не будемо підтримувати будь–яку кандидатуру, — каже Джоджик. — Ця людина мусить мати не лише ораторські вміння, а й здатність консолідувати раду і добре себе проявити в умовах економічної кризи».