Шкідлива звичка як поповнення бюджету

19.03.2009
Шкідлива звичка як поповнення бюджету

Учора депутати й депутатки боролися. З курінням. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Середа у Верховній Раді — день короткий, тому зазвичай спокійний. От і вчора нардепи переймалися переважно здоров’ям нації. Зокрема, ухвалили законопроект про внесення змін до Закону «Про порядок прийняття рішень про розміщення, проектування, будівництво ядерних установок і об’єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами, які мають загальнодержавне значення» — він передбачає, що перед будівництвом такого об’єкта серед населення має бути проведений консультативний референдум. Також ВР почала процедуру внесення змін до деяких законів у зв’язку з ратифікацією поправки до Конвенції про фізичний захист ядерного матеріалу. Обидва проекти, як і більшість розглянутих учора питань, проголосували за основу.

Лише в першому читанні поки що ухвалений і проект закону, який передбачає підвищення ставки акцизного збору на тютюнові вироби. І громадські організації, які активно виступають за ухвалення цього закону, і його автори — представники фракцій БЮТ, «НУНС» та «регіонал» Юрій Мірошниченко — наполягали на тому, що головною метою є зберегти здоров’я нації. Адже якщо цигарки подорожчають, то й купувати їх будуть менше, насамперед молодь. Однак для Блоку Тимошенко наразі найпершим аргументом для позитивного голосування є той факт, що підвищення акцизу на тютюн дасть 3,5 мільярда гривень додаткових надходжень у бюджет. В умовах кризи — аргумент переконливий. «За» проголосували 235 нардепів — переважно членів коаліції. Партія регіонів дала тільки один голос, але там депутати стверджують, що лобі тютюнових компаній тут ні до чого. А не голосують вони з остраху, що після подорожчання цигарок значно зросте їх контрабанда з Росії й Молдови.

А сьогодні парламентарії планують повернутися до політики. Учора ввечері відбулося засідання фракції Блоку Тимошенко за участю самої лідерки, на якому, зокрема, БЮТівці планували обговорити кадрові зміни в Кабміні. Перед тим заступник голови фракції Андрій Кожем’якін у розмові з журналістами спрогнозував, що на сьогоднішньому засіданні ВР можуть бути розглянуті кандидатури на посади міністра фінансів, голів Антимонопольного комітету, Фонду держмайна і Держкомітету телебачення та радіомовлення. Також Кожем’якін не виключив відставки міністрів у справах сім’ї, молоді та спорту — Павленка, охорони здоров’я — Князевича та віце–прем’єра Васюника.