«Київська пектораль–2009». Менше номінацій, але не грошей

19.03.2009
«Київська пектораль–2009». Менше номінацій, але не грошей

Співголови оргкомітету «Київської пекторалі» Світлана Зоріна та Олексій Богданович розповідають про особливості цьогорічного театрального рейтингу. (Фото «Прес–КІТ».)

За 17 років існування «Ки­ївської пекторалі» список лауреатів цієї театральної премії розрісся до двох сотень. Не треба володіти особливими екстрасенсорними здіб­ностями, щоб ідентифікувати серед цих достойників передовиків нашого сценічного «виробництва» Володимира Горянського, Віталія Лінецького, Юрія Одинокого, Леся Задніпровського, Богдана Бе­нюка, Наталку Сумську та багатьох інших знаних і улюблених акторів і режисерів. Цього року список кращих із кращих поповниться трішки меншою кількістю акторів і режисерів. За 2008 рік премія «Київська пектораль» присуджуватиметься у 10 основних номінаціях (будуть названі краща вистава, режисерська робота, сценографія тощо). Оргкомітет вирішив не визначати лауреата в номінації «За краще виконання чоловічої ролі другого плану», «За краще пластичне вирішення вистави», «За кращий акторський дебют», оскільки хоч претендентів на ці позиції і вистачало, але жоден із них не набрав потрібного мінімуму голосів експертів (9). У номінаціях «За краще виконання жіночої ролі» та «За краще виконання жіночої ролі другого плану» також був «недобір», а тому орг­комітет вирішив об’єднати ці дві номінації, залишивши лише номінацію «За краще виконання жіночої ролі», у якій і змагатимуться жінки–актриси, не залежно від того, ролі якого за значимістю рівня вони зіграли. До речі, обирати претендентів цього року було особливо складно, оскільки експертам довелося переглянути близько 90 вистав та проаналізувати всі їхні мистецько–образні компоненти.

Серед лауреатів «Київської пекторалі–2009» — вистави «Лоліта» та «Не все коту масляна» (Театр на Лівому березі), «Сто тисяч» (Театр на Подолі), «Непорозуміння» та «Солодких снів, Річарде» («Вільна сцена»), «Розпусник» (Новий театр на Печерську). За звання кращого у своїй професії змагатимуться актори Богдан Бенюк, Юрій Мажуга, Ігор Рубашкін, Олеся Жураківська, Надія Кондратовська, Леся Самаєва.

Уранці 27 березня 2009 р. відбудеться підсумкове засідання оргкомітету, на якому визначать переможців у кожній номінації. Сама церемонія нагородження, режисерську концепцію якої, як і минулого року, готує Анатолій Солов’яненко, відбудеться того ж дня о 16.00. Разом зі статуеткою «Київської пекторалі» переможці отримають і грошову винагороду — 5 тисяч гривень. Сума, звісно, не захмарна, але, дякуючи спонсорам, й не менша за ту, яка була минулого року.